onsdag 12 augusti 2020

Sommarens matfest i Lomma-fish and chips!

Egentligen är det inget märkvärdigt alls: friterad fisk och pommes samt en radda dippskålar med godis. 
Många har tuggat i sig rätten på plats i den engelska huvudstaden. Förr fick man den serverad i tidningspapper. Numera ofta i en miljömässig papplåda. 
Denna sommar har den engelska nationalrätten erövrat Lomma. Du kan få fish and chips på The Place, Fiskboden, Pizzeria Lomma och från och till hos Slaktaren vid Centrumtorget. Fler lär vara på gång. Förra sommaren fanns rätten knappt att få.
Ett nytillskott denna sommar är Glassboden, intill Höjeå vid biblioteket. Trendkänslige, Anders Walterström, som driver Lomma Glassfabrik, hakade på årets matfest i byn. 
I Glassboden!
Bland den egenhändigt tillverkade glassen friteras fisk och pommes numera för glatta livet. ”Jag får nog medge att det är en fullträff. Vi säljer flera hundra portionslådor med fish and chips varje dag. Helt otrolig,” berättar Anders Walterström för mig och ser extra glad ut. Fattas bara annat. 
Rak över disk är det också. 
Inget krångel här inte.
Jag testade härligheten igår tisdag. 
Bjöd min familj på varsin papplåda fish and chips samt dippsåser som vi smaskade i oss i Täppan med rätt corona-avstånd. 
Succé! 
Barnbarnen höll på tugga i sig även pappkartongen. Till matfesten dracks engelsk öl, vin samt Coca-Cola till barnen. 
”Smakar nästan som i Birmingham. Väldigt gott,” lyder 17-åringens recension som kan det här med den engelska nationalrätten. 
Bättre än så kan det inte bli, Anders Walterström. 
Fish and chips på er, alla Lommabor.

Inga kommentarer: