torsdag 4 mars 2021

Attack Vetlanda: Det var bättre på Åsa-Nisses tid

 

I samband med premiären av senaste Åsa-Nisse filmen, Wälkom to Knohult, vintern 2011, skrev Expressens lysande reporter, Thorbjörn Falk, så här: 
”Markerna runt Vetlanda är Åsa-Nisse-land. Här är det ostkaka, gäddfiske och älgjakt som gäller. När det i går var dags för galapremiär på "Åsa-Nisse - wälkom to Knohult" gick Vetlandaborna man ur huse för att få se en skymt av skådespelarna.” 
Det var då det.
På pricken av Thorbjörn Falk.
Idyll när den är som bäst. 
Igår-onsdag-slogs idyllen brutalt sönder och samman. 
Ingen kunde väl tro att lilla Vetlanda som är omgärdad med Åsa-Nisses storskogar skulle drabbas av ett blodigt terrordåd. Vi var många som satte ostkakan i halsen. 
Terrorn flyttade plötsligt in i det lilla samhället. En man i 20-årsåldern från Afghanistan-enligt SVT-fick fullständigt spel och attackerade sju inte ont anande Vetlandabor med en kniv. Samtliga förda till sjukhus.
 ”Det är en mardröm,” säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö, vid en pressträff. 
Mannen sköts senare av polisen. Dock inte dödligt. 22-åringen är känd sedan tidigare för mindre brott. 
Det här gör mig bedrövad. 
Lilla Vetlanda har plötsligt hamnat på den internationella kartan för terrorbrott. Även om åklagaren idag föredrar kalla det för mord och inte terror. Orten inte mycket större än min hemby, Lomma.
Skrämmande. 
Idyllen uppbyggd av närmare 20 oefterhärmliga Åsa-Nisse filmer har raserats i grunden. 
Jag är inte bara bedrövad utan galenskapen är också djupt deprimerande. 
Har vi inte nog med det sinande coronavaccinet? 
Det var banne mig bättre på Åsa-Nisses tid. 
Sannerligen sant.
FOTNOT: 
Polisen uppdatering på hemsidan. Den 22-årige mannen har anhållits av åklagare och att han är misstänkt för försök till mord. Händelsen utreds inte som terrorbrott. Säpo kommer fortsätta utreda mannens motiv.

 

Inga kommentarer: