måndag 19 oktober 2020

Museet som försvann-kolarkoja hittad

 

Det handlar om min mamma som dog den 23 maj 2011, 91 år gammal. 
Drygt ett halvår senare skrev jag ett blogginlägg om mamma Letty. Det inlägget publicerade jag på Facebook igår söndag, vilket väckte stor uppmärksamhet. 
Min mamma var inte vilken mamma som helst. I Malmö drev hon mycket framgångsrik en Damfrisering. Där kunde historien ta slut, men det gjorde den inte.
I hennes kvarlåtenskap fann vi bland mycket annat, hur hon grävde som den värsta journalist i sin barndomsbygd i norra Uppland. 
Den medeltida hembygdskyrkan nagelfors. Hon upptäckte att altaruppsatsen från anno dazumal var på drift. Ingen visste riktigt var. 
Ärkebiskopen Bertil Werkström i Uppsala ärkestift, fick det hett om öronen. 
Brevväxlingen mellan min mamma och ärkebiskopen en pärla att få ta del av. Det blev naturligtvis löpsedlar i lokaltidningarna. Sedan slog hon till med och avslöjade att ett helt museum var spårlöst försvunnet. 
Nya löpsedlar. 
Så där höll hon på, men sa aldrig något till oss i familjen. Idag har jag gått i mammas fotspår, och grävt vidare efter det spårlöst försvunna museet. 
Numera är Upplands museum digitaliserat. Jag har på så vis plöjt några tusen bilder, men inga spår efter det borttrollade museet. 
Sommaren 2003 genomfördes en arkeologiska undersökning i den aktuella socknen. Ett fynd som hittades var resterna av en gammal kolarkoja. 
Det var knappast kolarkojan min mamma stred om. Fast vem vet? 
Säker kan ingen vara. 
En sak är då säkert. 
Min mamma Letty var ett fruntimmer av sällan skådat slag. När hon fyllde 80 år hyrde vi en grekisk restaurang. Det blev en hejdundrande fest som sent ska glömmas.
Igår-söndag-skulle hon fyllt 100 år. 
Du finns alltid i våra tankar. 

 

Inga kommentarer: