fredag 24 februari 2023

Lommaparet som fixar glasögon till massajerna i Kenya- äntligen kan de se en giraff

 

Paret och optikern Joakim och Hellen Boström är något av grannar till mig hemma i Lomma. Tillsammans med Elin och Marina och Glasögonmagasinet i Lund är de sedan några dagar på plats i Mashuru, Kenya. 
Med sig i bagaget har de ca 5000 insamlade gamla glasögon och synundersökningsutrustning. På plats får de också hjälp av stiftelsen New Life Mission. 
Äntligen ska ska det berömda folkslaget, massajerna, med dålig syn, kunna få se tex en giraff ute på den väldiga Serengeti Nationalpark. 
Minns själv hur det var innan jag skaffade glasögon för mer än 45 år sedan. 
Mycket var i dimma. 
Irriterande. 
Därför tog jag Joakims bild av en giraff och gjorde den suddig och oklar. Precis som jag själv en gång i tiden såg omgivningen. Ja, på ett ungefär då. 
Se det mer som en talande illustration. Tänk på att just så här kan massajerna med dålig syn fått uppleva en giraff ute på Serengeti. Genast blir allt mer begripligt och vilket fantastiskt arbete gänget på plats gör. 
Redan nu har man lämnat ut hundratals glasögon. Några kunder/patienter har fått skickas till den lokala ögonläkaren. Det här är en sådan insats på plats som gör mig alldeles varm om hjärtat. 
Idag-fredag-är det också ett år sedan Putin krigsmaskin anföll ett fredligt land som Ukraina. Då är det gott att veta, att visst händer det goda saker i världen också. 
Heja Joakim och Hellen. 
Ja ni andra på plats också, givetvis.
Visst är livet förunderligt. 
Dina gamla glasögon kan få en massaj som talar språket maa, att äntligen kunna få se en livs levande giraff. 
I verkligheten.

 


1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant läsning. Kul med folk som brinner för sitt yrke! 🌞