onsdag 31 augusti 2022

Brita Backgärde vår tids ”gåramålare”-sätter färg på livet i Lomma kommun (Här får du reda på vem hon är)

 

Jag som många andra upptäckte denna fantastiska kvinna på Facebook. Brita Backgärde 80-årig kvinna(fyller 81 i november) bosatt i Bjärred bjuder in oss i sina fantastiska målningar i akvarell. Svårt, färgen flyter gärna. 
Skriver mjuka behagliga texter om sina cykelturer vida omkring. Varför inte en glass i Landskrona? 
Och så fotograferar hon. 
De skånska vita kyrkorna blir till gräddbullar i naturen. Dagens moderna ”gåramålare” har ögat för fånga det sköna livet. Det är bara till tacka och ta emot. 
Jag blir bergtagen av kvinnan. 
Vem är hon då? 
Jag ringde upp Brita Backgärde. Hennes liv rann ur henne som ett vackert vattenfall: bonnatös från Harlösa utanför Lund, utbildad ateljèsömmerska, kokerska, husmor Bergagården i Bjärred och varit kallskänka hos Per på Lomma Hembageri. ”Ja, så har jag varit gift två gånger. Har både egna barn och barnbarn som älskar mina bullar,” berättar Brita för mig i ett virvlande tempo. 
Och skulle hon kunna tillägga: fånga livet i akvarell målningar, fotografier och texter. 
En sak är då säker. 
Brita Backgärde har utvecklat gamla tiders ”gåramålare” till en modern virtuos i konstens sköna värld. Det ska vi vara tacksamma för. 
FOTNOT: Brita har gett mig tillstånd få använda hennes omfattande bildflöde. Här ett pyttelitet axplock av hennes rikliga produktion. Ett foto av Burlövs kyrka finns med. Kolla in hur förvånad kyrkan blir när Brita dyker upp.

 





1 kommentar:

Anonym sa...

Fantastiskt fina ord! Det är du värd. ☀️🌺