onsdag 22 mars 2023

Idag hyllar vi fyra hjältar i Lomma Sjöräddningssällskap-Årets Sjöräddare 2022!

 

Jag känner mig stolt idag. Trots jag alltid går torrskodd på landbacken. Äger inga sjöben skryta med. Det spelar ingen roll. För några tior i månaden är jag medlem i Lommas Sjöräddningssällskap. 
En frivillig ideell organisation. Vid skarp läge är sjöräddarna i vilket busväder som helst beredda rädda liv. Nu har fyra frivilliga sjöräddare från RS Lomma blivit Årets Sjöräddare. Utmärkelsen tilldelas Ian Wilson, Daniel Nilsson, Erik Ahlsten och Peter Sundin från RS Lomma. 
Så här gick det till. 
Klipper direkt från deras hemsida. 
”Det var en solig dag i februari förra året som en SUP-paddlare var ute på sjön. Mannen var väl förberedd med torrdräkt, flytväst och mobilen i ett vattentätt fodral. Trots det var olyckan framme. Han föll i vattnet och torrdräkten började ta in vatten. En person från land ser allt och larmar både 112 och RS Lomma som beger sig mot platsen. När de kommer fram ligger han i det kalla vattnet och håller sig fast vid brädan. Tung och nedkyld från det kalla vattnet i torrdräkten får de upp honom i båten. Väl ombord försöker de frivilliga genast få upp kroppstemperaturen samtidigt som de åker skyndsamt in mot hamn. Mannen överlevde trots att han hunnit bli mycket nedkyld. För sjöräddarna blev insatsen en påminnelse om att fortsätta öva så att rätt beslut tas instinktivt, men också om vikten av att tänka utanför boxen. När en människa hamnar i iskallt vatten är läget mycket akut. Med fokus, mod, kunskap och med allmänhetens uppmärksamhet som hjälp, kunde årets sjöräddare rädda ett människoliv.” 
Ja, vad säger man? 
Förstår ni jag är stolt över våra sjöräddare. 
Det handlar om liv och död. 
Bli medlem du också. 
Vi behöver fler som går torrskodda på landbacken.
Grattis sjöcowboys!

 

Inga kommentarer: