tisdag 21 mars 2023

En sällsam historia från Lomma: Bildbehandling när farfar var ung-slutade med Maskeradligan dramatiska rymning från fängelset

 

Året var 1988, dagen den 27 april. 
Det skulle dröja många år innan Internet blev var mans egendom, Datorerna använde vi journalister som skrivmaskiner. Det gick inte ens skicka texter. Fick rytas in via telefonen till fantastiska mottagare på tidningen. 
En annan tid. 
Fast det började röra på sig så sakta. 
Jag fick nys om ett företag i Linköping som var först med avancerad bildbehandling med hjälp av datorer. Jag tog med mig ett knippe bilder av dåtidens kändisar. Ändra deras ansikten, löd uppgiften. 
Det gick väl sisådär. 
Ni ser bildkollaget här ovanför. Dåvarande statsminister Ingvar Carlsson fick i alla fall nytt hår. (texten fortsätter efter bilden)
När vi höll på som bäst ringde företagets telefon i bakelit. Larmet gick! 
Maskeradligan hade precis rymt från Norrköpingsanstalten, några mil bort. Jag lämnade kändisarna åt sitt öde. Maskeradligan var dåtidens mest berömda rånarliga. Drog i 200 knutar mot Norrköping. 
Här skulle jagas rymlingar. 
Superhet story. 
Jakten fortsatte i storskogen. 
På den tiden gick jag med kryckkäppar. Inget vidare jaga rymlingar med i snårig skogsterräng. Poliserna i polisbussens ledningscentral förbarmade sig över den halte reportern. ”Hoppa in här,” skrek en polis i skärmkeps. 
De övriga journalisterna kved av avundsjuka. Plötsligt satt jag på första parkett och kunde i följa jakten i realtid. Jodå, rymlingarna kunde gripas till slut, efter en enorm dramatik. Allt fick jag serverat på en silverbricka. Jag blev inte ens svettig. Kom och tänka på storyn, när jag fick senaste nytt i dagens bildbehandling. 
Bodillan gjorde mig i AI, Artificiell intelligens. Blev väl sisådär, men ändå. 
Tack, Bodillan. 
Så fick ni alla en god story på köpet. 
Bingo!

 


 

1 kommentar:

Anonym sa...

Bravo , what à heroin!!!!