måndag 10 januari 2022

Mysteriet med flygarringen-jag såg stridspiloten störta med Flygande Tunnan


Tänk vad en upphittad ring för 70 år sedan kan ställa till det. Min efterlysning angående flygarringen gav verkligen luft under vingarna. 
Det började med en skakande upplevelse tillsammans. 
Flygarringen och jag. 
Jag satt en solig morgon vid stortallen i Rocknö, norra Uppland. Lät blicken vila ut över nejden. Det var en måndagen den 7 augusti 1961. Mer än 60 år tillbaka. 
Jag skulle fylla 15 år några dagar senare. Plötsligt bryts tystnaden av ett högt pinande ljud. I fjärran ser jag ett stridsplan från flygflottiljen F16 i Uppsala. Dåtidens häftigaste stridsplan Flygande Tunnan i en rolliknande rörelse slå ner i skogen. En rökplym förkunnar att allt gått åt helvete. 
Jag kramar extra min ring som jag tror är en stridspilots ring. Ni vet ringen som jag hittade i sandlådan 1952. Möjligen hade piloten samma ring som jag på fingret. (texten fortsätter efter bilden)

Visste inget mer om piloten. 
Överlevt? 
Möjligen om han hoppade fallskärm. 
Samma dag jag lade ut min efterlysning på bloggen, började jag forska om haveriet. 
Hamnade till slut på, Svensk Militär Flygplanshistorik, som listat haverier. Där kunde jag läsa att piloten BG G utförde navigerings-samt avancerad flygning. 
Något gick fel. 
Störtade ca 09.15 i skogsterrängen nordost om Tolfta kyrka och Tierp i norra Uppland. 
Piloten BG G omkom. 
Vem var BG G? 
Fann honom till slut på ett flygminnesmärke på G:a Uppsala kyrkogård. På gravstenen har jag ringat in hans namn, BG Granvik, endast 23 år gammal. 
Så kallades också Flygande Tunnan(J29) för den flygande likkistan. Vet du något mer om stridspiloten, BG Granvik? 
Hör av dig till mig. (Herrens tröst efter bilden)
Nederst på gravstenen står det: 

 

 
 

Inga kommentarer: