tisdag 24 november 2020

Uppdatering: Vaccin till årsskiftet ”Jag anmäler mig på studs för covidvaccin”

 

Följer naturligtvis debatten om det kommande vaccinet mot covid-19. 
Vaccinet kryper allt mer närmare oss. 
I augusti talades det om vaccinationen möjligen våren/sommaren/hösten 2021. 
Allt höljt i dunkel. 
För inte alls länge sedan, skrev jag om att Region Skåne börjat ladda upp med kanyler och sprutor. Plötsligt tog vaccinet ett väldigt skutt framåt. 
Nu talas det till och med i skarpa ordalag om vaccinationen av vårdpersonal och 65-plussare i januari. Jag ser gärna att även skolpersonalen räknas in i den här gruppen. Det låter nästan för bra för att vara sant. 
Debatten skenar plötsligt. 
Allt för stor procent svenskar säger sig dock vara rädda för biverkningar. Pekar på den negativa effekten för 11 år sedan. Vaccinationen mot svininfluensan, då 400-500 unga människor drabbades av narkolepsi. 
För dämpa oron bland boende i Lomma kommun, lyfter jag gärna fram Sirkku Dahlberg, verksamhetschef på Vårdcentralen i Lomma. 
Vårdcentralen vaccinerade 10 000 Lommabor mot svininfluensan. 
”Det var inga som helst problem,” berättade Sirkku Dahlberg för mig. 
Själv är jag inte det minsta rädd för några biverkningar, angående ett vaccin mot covid-19. 
Jag är gärna först med banka på dörren, när Vårdcentralen i Lomma börjar vaccinera mot det där förbannade viruset. Januari, var det. 
Då kör vi!

UPPDATERING 
Vid en presskonferens senare under eftermiddagen idag, fick vi följande besked. Sverige har tecknat ytterligare ett avtal med en vaccintillverkare – Curevac.
Avtalet omfattar 4,5 miljoner doser vilket ger vaccin till 2,25 miljoner människor. Det räcker till alla över 65 år. 
Sverige har alltså tecknat avtal med fyra vaccintillverkare, vilket täcker mer än behovet för hela den svenska befolkningen. En hake. Alla vaccin måste först blir godkända. 
Vaccinsamordnare Richard Bergström förhoppningsfull. Räknade med att en vaccinering kunder komma igång redan till årsskiftet. Socialminister, Lena Hallengren, såg något förvånad ut. 

 

1 kommentar:

Unknown sa...

Har du någon aning om vad som finns i vaccinet?