onsdag 27 maj 2020

Avlopp stoppar bygge i Lomma i hamn

Ni kan se skylten här ovanför som står bakom galler: 
nytt boende vid Höje å! 
I stället för byggrusch dumpade grus-jord-och asfalthögar på det tänkta byggområdet. Omkring 200 villor och radhus i den sjätte etappen av utbyggnaden av Lomma hamn, som kallas Trädgårdsstaden. 
En nyhet är att kommunens planer på en förskola på området har lagts på is, när nu sommarvärmen kommit till Lomma. 
Barnantalet har helt enkelt minskat. 
Men det är inte det som stoppat bygget. 
Byggherren, CA Fastigheter, fick i stället kommunens bristfälliga VA-system (vatten och avlopp) i Lomma hamn att brottas med. 
”VA-syd är i princip klara med sin utredning kring VA-frågan i Lomma hamn. Det finns kapacitetsproblem som måste åtgärdas innan Trädgårdsstaden kan förverkligas. Detta ansvar har Lomma kommun," berättar Lommas kommunalråd, Robert Wenglén (m) för mig och fortsätter: 
”Vidare har lagstiftningen kring dagvattenhanteringen förändrats sedan detaljplanen togs fram (men aldrig beslutades om) för 10 år sedan. Därför behöver CA återkomma med en mer modern lösning. 
Förhoppningen är att ett avtal med CA kan bli klart inom kort och att bygget kan starta under 2022,” lyder Wenglèns förklaring till slut. 
Det sista om att bygget ska komma igång år 2022 är nog, kommunhövdingen Robert Wenglén, ensam om att tro. 
Fast vi får se. 
Det är inte bara danska kommuner som har problem med sina avlopp. Fram till dess får vi leva med att tjusiga Trädgårdsstaden idag mest består av grus-jord-och asfaltshögar. Kronan på verket av hela hamnutbyggnaden som började för ca 15 år sedan, har hamnat på sniskan.

Inga kommentarer: