fredag 10 april 2020

Pressfotografens dilemma-bildtjuvar på nätet med Lomma i centrum

Den fantastiska bilden av skytten på Lommas anslagstavla, har dansat runt på nätet den senaste tiden. 
Själv har jag sett den dyka upp åtskilliga gånger på Facebook. Folk delar den dramatiska bilden som tokar.
Coronatider ur led.
Vad man inte tänker på, är att man varje gång bryter mot upphovsrättslagen. Det är nämligen pressfotografen, Patrick Persson, från Malmö som tog bilden 2004. Jag känner Patrick. Han berättar för mig:  
”Visst, det är ett stort bekymmer. Folk själ min bild. Polis och jägare jagade hela kvällen älgen som förirrat sig ut på motorvägen utanför Lomma. Oroliga bilister hörde av sig om älgen till polisen. En skyddsjägare rekvirerades till E6-an vid Lomma trafikplats. Efter mycket bry lyckades till slut jägaren skjuta älgen.” (texten fortsätter efter bilden)
Expressen tog upp bildstölden med Sydsvenskans chefredaktör, Pia Rehnquist. 
Nu har t o m någon skrivit in, ”Stanna i Stockholm era jävlar”, i bilden-se bilden här ovanför. ”Vi agerar alltid när vi får kännedom om att våra bilder missbrukas. Det kommer vi sannolikt att göra här också, även om det finns en risk att vi inte hittar själva upphovspersonen. Men det är ett ganska tydligt manipulerande av en bild, säger Pia Rehnquist till Expressen. 
Hur det gick för älgen, vet vi redan. 
Den föll till slut för en kula från skyddsjägaren. 
Givetvis följde Patrick Persson själva händelseförloppet. Det blev en dramatisk bildsvit. Jag har fått Patricks godkännande att publicerar hans fantastiska bilder. 
Rätt ska vara rätt.

Inga kommentarer: