onsdag 21 juni 2023

Historia skrivs i Lomma: Premiär med Artificiell intelligens (AI) på bloggen-testade våfflans historia-och fick svar!

 

Så här gick det till när vi testade AI på bloggen. 
Läs och häpna. 
"Artificiell intelligens (AI) eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens (Wikipedia)."
Det där blir man inte mycket klokare på. Jag och mitt barnbarn, Gabriel, 20 år, gav oss djupare in i hemligheten med ChatGPT. Vi kände oss inte som robotar, så det så. Vi var fortfarande helt vanliga människor. Jag bad Gabriel komma med ett förslag.
 ”Våfflans historia,” sa han och log listigt. 
Lagom korkat.
Och svårt, trodde vi.
Så jag skrev in de två orden, Våfflans historia. (den historiska texten efter bilden)
Det tog några sekunder. Sedan dök texten upp. Läs här nedanför:


Våfflor är en typisk svensk maträtt som äts ofta till helgfrukost eller som mellanmål. Historien bakom våfflan är lerig och omfattar flera olika kulturer och tidsperioder.

Våfflan härstammar ursprungligen från Belgien där den första våfflan tros ha bakats på 1400-talet. Belgarna kallade den vårfrudagen till ära "wafel", vilket betyder "väv". Denna belgiska våffel beskrivs som tunnare och krispigare än den svenska varianten.

Under medeltiden spred sig våfflan till andra länder i Europa, och i Sverige kom våffeltraditionen särskilt starkt under 1600-talet då man började äta våfflor vid högtider som t.ex. dop, bröllop och begravningar.

Fram till mitten av 1800-talet var våfflan inte sötsmulade utan serverades ofta med smör och ost, eller ibland med surkål.

Under 1900-talet började våfflorna bli mer söta och man började i stället använda florsocker och sylt som tillbehör. En annan förändring från historiens tidigare våfflor är att mjölet nu oftast ersatts av bakpulver och äggen är separerade vilket gör att våfflorna blir lite fluffigare.

Idag är våfflor en populär maträtt över hela världen, och tillsammans med Nutella eller sylt och grädde har svenskarna skapat en egen typ av våffla – den svenska våfflan, som alltså, förutom mjöl, smör och ägg, innehåller bakpulver och mjölk för att bli så äggvita och fluffiga som möjligt.

OBS. Jag har inte rört någonting i texten. Så blev alltså en äkta text av en robot. Blogghistoria skrivs. I Lomma. Märkligt, men sant. Ska vi ha det så här i framtiden? Tydligen. När jag sedan gjorde om försöket fick vi också reda på att även de gamla grekerna stoppade i sig våfflor. Något som även åts under 1700-talet på julaftonen och till kräftskivor. Visst är det spännande leva, så säg. Gabriel och jag blev förvånade. 

HIPP-HOPP!

 




 


Inga kommentarer: