onsdag 21 september 2022

El-krisen: Varmt eller kallt i skånska kyrkor? Jag klädde mig för Nordpolen

 

På den slitna bilden, sitter jag väl påpälsad i Varnhems klosterkyrka en kylig novemberdag för snart 47 år sedan. Senast det fanns värme i den kyrkliga klenoden var efter en brand på 1500-talet. 
Numera blev gudstjänstbesökarna förkylda och fick ryggskott av kylan i kyrkan. Det bekräftade kyrkoherden, Claes Robach(1918-2003), för mig. 
Jag skrev om det i GT(Göteborgs Tidningen). Illustrerade med att sitta väl påpälsad för Nordpolen i kyrkan. Det väckte på sin tid stor uppmärksamhet. (texten fortsätter efter bilden)
Det var efter en artikel i dagens-onsdag-Sydsvenskan som fick mig leta upp min gamla artikel från 1975. El-krisen medför nämligen att det ska bli kyligt i de skånska kyrkorna. Temperaturen sänkas drastiskt på sina håll. 
Det var då jag kom och tänka på Varnhems klosterkyrka som helt saknade el för 47 år sedan. Guds ord frös till is, skulle man kunna säga och så skrev jag det. Därför klädde jag mig för Nordpolen vid mitt besök. 
Sedan red Jan Guillous succéböcker om tempelriddaren Arn Magnusson in i Varnhem. 
Inget är sig likt sedan jag satt och frös i klosterkyrkan. Även kyrkans kungagravar, med bland andra Birger Jarl och Erik Eriksson, mer känd som den Läspe och Halte, har fått det varmare i sina sarkofager. 
Utgrävningarna och turistinvasionen omfattande. 
Ingen blir förkyld eller får ryggskott längre. Det skulle till en tempelriddare för det. 
Hörde de skånska kyrkorna det?
Församlingen i Lomma?

 
 

Inga kommentarer: