måndag 31 augusti 2009

Nu kan det berättas: Hästen Riff och tuggummit Riff rena rama Hollywood-storyn.

Vi blåser ut augusti och tuggar i oss september med hjälp av tuggummit RIFF. Vi som var med glömmer det aldrig, det där gröna, salta lakritstuggummit.
En dag var det bara borta. Tyvärr var det sluttuggat 1985.
En som var med och t o m stod och rörde samman smeten var Hans-Inge Lindulf.
-Min far startade godisfabriken i Alstad, norr om Trelleborg. 1953 började man tillverka tuggummit, efter ett recept han själv hittat på.
-Det blev väldigt populärt. Jag brukade själv stå och röra samman de hemliga ingredienserna på mina sommarlov, berättar Hans-Inge för mig och förtydligar:
-Det gröna var bäst.
Jag håller med. (texten fortsätter efter bilden)

Hästen då?
Jo, pappans stora intresse vid sidan av att ta fram alla sorters godisvarianter, var galopphästar. 1957 kom så ett litet föl till världen. Hans-Inge var 13 år, blåste bubblor med RIFF och döpte den lilla pållen till, just det, RIFF.
Här i berättelsen får jag nästan på en tår i ögonvrån-Hollywood nästa.
Riff växte upp under god omvårdnad av inte minst Hans-Inge. Det två skulle med tiden visa sig bli ett nästan på oslagbart team på landets galoppbanor.
Hans-Inge Lindulf blev som jag tidigare skrivit om t o m svensk championmästare 1964. Han red 1000 lopp under sin karriär och vann otaliga segrar med Riff.
Tyvärr slutar den här sagan inte riktigt bra. Hästen skickades till slakt utan Hans-Inge visste något om det. Fabriken såldes i mitten av 1970-talet. De nya ägarna fortsatte tillverka tuggummit tio år till.
Receptet Hans-Inge?
-Ja, säg det. Det är tydligen ytterst hemligt än i denna dag, svarar han och skrattar, men så har han också i sin militära karriär varit säkerhetschef, ansvarig för vapen och ammunition i södra Sverige.
Hästen då?
-Ja, den har jag målat i olja.
Då ska vi titta på den en annan gång.

9 kommentarer:

Anonym sa...

När Nordchoklad köpte en godiskonkurent (Salta)Villy AB. Då sas det receptet på tuggummit Riff finns i Nordchoklads arkiv.När en konkurent som hete Cloetta köpte upp Nordchoklad / Candelia för att lägga ned en konkurent sas även då att receptet på tuggumit Riff är efter Nordchoklad/Candelia i Cloettas dammiga arkiv numera. Vad är sant? Varför starta i så fall inte tillverkning av tuggumit igen? Då måste det stämma att den stora hajen Cloetta har receptet

Anonym sa...

Satt och googlade på gröna riff och man är ju inte ensam om att sakna det! Tom bilder på fabriken där de tillverkades, superkul!

Anonym sa...

Måste bara hålla med ........ saknar detta gröna Riff ...... och hoppas det en dag kommer tbx. Själv googlade jag på Riff tuggummi och hamnade här

mimmis sa...

Jamen jisses nu rinner snålvattnet.

mimmis sa...

Jisses ja nu rinner snålvattnet

Anonym sa...

jisses ja nu rinner snålvattnet

Anonym sa...

kolllegan sacka om riff.. så försökte kolla upp de.. hamna här

Bengt Å sa...

Riff... Som fd Alstadbo så blev det en sommar där på fabriken i mitten av 60-talet. Blandade Riffdegen och gjorde långa "ormar" som senare matades i maskinen som tillverkade godiset. Tiden går fort när man är lycklig!

Unknown sa...

Visst tuggummit RIFF minns jag, en favorit i ungdomsårens godis ätande. I nostalgin finns det fortfarande sug efter det, skulle nog sälja bra om produktion återuppstår!!