Surströmmingsklämma
med tunnbröd, surströmming, mandelpotatis, rödlök, gräddfil och
gräslök, tuggar man i sig i Norrland.
Det är inte min cup of tea.
I alla fall inte med surströmming. Resten funkar utmärkt, men är
då inte en surströmmingsklämma.
När jag var i Sovjetunionen,
alltså när Ryssland hette Sovjetunionen före murens fall, åt jag
ett mycket gott grovt bröd med stelnat flott och grovt salt som
strössel på.
En rysk variant av klämma.
Utan surströmming.
Det
var mycket gott med ett dricksglas vodka till. Snapsen serverades
nämligen i ett fyllt dricksglas.
Pissljummen.
Det var mindre gott.
Häromdagen slog minnet mig.
Varför inte smälla samman en salt
skånsk klämma?
Googlade.
Fanns inga recept.
Skaparlusten infann sig
genast.
Jag tog en skiva Skånegrova, riktigt smör och strösslade över
grovt salt.
Vek samman härligheten.
Sim sala bim, och Farbror Frej hade plötsligt
skapat sig en salt skånsk klämma.
Enkelt och vansinnigt gott.
Till det
en kall öl.
Festen kunde börja.
Går även utmärkt ta en snaps till.
Dock inte pissljummen i ett dricksglas.
Prova själv min salta skånska klämma.
Den håller i alla väder.
Jag lovar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar