söndag 19 juli 2020

Cirkus Lomma: Trygghetsvärdar blir trafikpoliser

Lomma kommun skriver på sin hemsida: 
”Kommunens trygghetsvärdar har som uppgift, att förebygga brottslig verksamhet och arbeta för en ökad trygghet för alla som bor, verkar eller vistas i Lomma kommun.” 
Det låter väl bra. 
Polismans befogenhet har man däremot inte. Inte heller någon väktare är man. Endast ett vakande öga som är nog så viktigt. 
Under lördagens rusch, förvandlades dessa ytterst vänliga personer till trafikpoliser. Bilförbudet på Sommargatan respekteras uselt. 
Folk körde gladeligen in på gågatan i jämn ström. Kolla in mina bilder här nedanför som jag fångade in under en kort period igår lördag. (texten fortsätter efter bilderna)
Trygghetsvärdarna hade fullt upp med tokiga bilister, mopeder och motorcyklar. Hade man haft polismans befogenhet, hade lagbrottet gått på 1000 riksdaler. I stället fick trygghetsvärdarna med vänlig stämma, förklara att det var förbjudet att köra på gågatan. Inga nämnvärda protester direkt. 
En bilist fick t o m backa halva Sommargatan tillbaka. 
Trygghetsvärdarna är för övrigt en utmärkt unik skapelse. Inte nog med cirkusen på Sommargatan. 
De ska också hålla ett vakande öga över de badande och alla soldyrkare på Lomma Beach. Inte helt lätt en strålande sommardag. 
”Tycker nog folk sköter sig någorlunda,” säger en av trygghetsvärdarna till mig, och spanar ut över ett hyfsat packat Lomma Beach. 
Det gäller hålla avståndet. 
Inte komma närmare dig till mig. 
Min omskrivning av psalm 319, ”Närmare Gud till dig”.
Amen. 

Inga kommentarer: