onsdag 21 december 2022

Memoarflik: Sista julen med levande ljus i granen-så gick det till när jag avslöjade en hel by saknade elektricitet

 Här tänder Hulda granen med levande ljus till tonerna från vevgrammofonen. Många märkliga saker har man varit med om i sitt händelserika journalistliv. Frågan är om inte när jag fann en hel by i Kynnefjäll utan elektricitet slår det mesta. Ordet fjäll kommer från norskan och betyder öde mark. Kynnefjäll är ett fantastiskt vildmarksområde i norra Bohuslän. För 50 år var Sverige inne i en elkris. Kallades för oljekrisen. Precis som idag med restriktioner.  
Fast tuffare. 
 ”Hitta någon som inte har elektricitet,” löd mitt uppdrag. Jag fann en hel by. 
Efter publiceringen i Arbetet blev det ett herrans liv. Folket i de små röda stugorna som levt ett stillsamt liv i en orörd natur invaderades av massmedia. Även Rapport masade sig från Stockholm. 
Det blev en sensation att folk på 1970-talet levde utan TV, kylskåp, frysboxar, elspis och allt det elektriciteten(värme tex) ger människan. I stället stearinljus, ved, batteriradio, fotogenlampor och salta in maten. 
Helt otroligt. 
Människorna äldre. 
Helt underbara. 
Levde som på1800-talet. 
Ett år senare återvände jag till Lunneskog, själva byn. Det var sista julen Hulda tände granens levande ljus. Spred en särpräglad doft i stugan. För nu skulle det dras in elektricitet om några månader. Inte billig precis, 25 000 kronor(ca 175 000 i dagens penningvärde) plus framdragningsavgifter. De skulle själva få betala hela kalaset. 
Det var inte bättre förr. 
Heller kanske ändå? 
För min egen del är det ett underbart udda minne. Jag glömmer er aldrig. 
FOTNOT: I dag-onsdag-har regeringen hållit en presskonferens angående krisberedskap vid strömavbrott. I Lunneskog hade man på sin tid, hur mycket ved som helst utanför dörren. Tryggt. Visst.


 

Inga kommentarer: