onsdag 12 oktober 2022

Havsblicksdammarna i Lomma-torskfisket utbytt mot karpfisket. Världens minsta fiskebåt.

 

Lomma kommun har bestämt sig för komma till rätta med vattenkvaliteten i dammarna. Den sura sommardoften ska i framtiden bli ett dystert minne blott. Därför har man bestämt sig för minska fiskbeståndet i Havsblicksdammarna. 
Vad är då bättre än kalla in ortens egna fiskare. Så mellan den 11-13 oktober fiskas det karp i dammarna med världens minsta fiskebåt. 
Torskfisket utbytt mot karpfiske, med andra ord. 
Det rör sig till stora delar endast om karp som fastnar i nätet. Stora baddare är det också. 
Svenskarna ser karpen som en skräpfisk, medan polackerna ser karpen lika viktig på julbordet som våran julskinka. Jag följde fiskafänget en kort stund under onsdags förmiddag. Snabbt fylldes de ena karet efter det andra med sprattlande karpar. Allt för att förbättra det ekologiska systemet. 
Vi får väl se hur det blir med den saken. Jag tror inte mycket på det. Men så har jag också varit med sedan dammarna kom till för mer än 30 år sedan. 
Många andra försök har genom åren gjorts. 
Allt har misslyckats. 
En gång tömde man dammarna på allt vatten och fisk. Städades grundligt.
Till ingen nytta. 
Stanken kom tillbaka i det stillastående vattnet. 
Sommaren 2021 installerades en pump, för få rörelse i vattnet. Vad hjälpte det?
 Senast i juni i år fiskade kommunen i dammarna. Inget har hjälpt. 
Det går inte utesluta att den invasiva fiskarten Silverruda också finns i dammarna. För inte tala om den fridlysta ålen. Kommunen svär sig också fri från att ha planterat in fiskar i dammarna. 
Vem har då gjort det? 
Ingen som vet. 
Dagens fiskelycka blev i alla fall god, vad jag kunde konstatera. Fiskepågarna, Johan och Anders, kånkade på med välfyllda lådor. 
Blir väl minkmat, kan tänkas.

 



Inga kommentarer: