söndag 9 oktober 2022

Lommatanke: Soldaten Joakim Paasikivi är vår nye Anders Tegnell

 

Överstelöjtnant Paasikivi finns numera lite över allt. När landets nyhetsredaktioner vill ha en dagfärsk analys av ryssarnas angreppskrig på Ukraina, kallas Joakim Paasikivi in under fanorna. 
Jag hörde honom senast i morse i Godmorgon världen i P1. Så är han också lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm. Dessutom var han tidigare chef för underrättelse- och säkerhetsgruppen på Militära underrättelse-och säkerhetstjänsten. 
Den grabben vet alltså vad han talar om. Jag gillar lyssna på hans utläggningar. Utan tvekan en livlina för oss blåbär i ett sårigt och korkat dödligt krig. 
En gång i tiden för inte alls så länge sedan, lutade vi oss mot läkaren och statsepidemiologen vid Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell. 
Han var som Paasikivi numera är lite över allt. Tegnell blev superkändis när covid-19 härjade som värst med oss. Fick t o m bli sommarpratare med blomsterkrans i håret. Joakim Kusti Paasikivi kommer garanterat få en förfrågan om bli sommarpratare 2023. 
Spännande material bör han ha gott om. Barnbarnsbarn som han är åt den finske presidenten, Juho Kusti Paasikivi (1946-1956). 
Problem kan det bli med blomsterkransen. 
Vill den tuffa soldaten byta ut baskern mot blommor i håret? Det vete tusan det. 
Minns var ni läste det först.


Inga kommentarer: