tisdag 10 mars 2020

Coronaviruset: Middagen vi åt i Kina-bara det inte var myrkotte

Jag glömmer aldrig för en del år sedan vår första middag i Shanghai,-se den översta bilden. Massivt med mat. 
Faktum var att vi inte visste vad vi åt.
Jo, melonen den röda.
Faktum är att vi diskuterade alla möjliga djur. 
Idag vet vi att coronaviruset lär komma från en myrkotte på en matmarknad i Wuhan. Detta pansarklädda men fridlysta djur, är en mycket populär maträtt i både Kina och Vietnam. Det anses också vara potenshöjande. 
Vilket inte kan vara till någon större glädje idag. 
Faktum är också att kockarna, hade munskydd på sig-se bild nummer två här ovanför. Vi kommenterade det vid vårt matbord med okända kinesiska rätter som blev rätt svårtuggade i längden. 
Det är mycket nu. 
Det haglar uppgifter omkring oss som en aldrig sinande flod. 
Jag själv ska fylla 74 år och är multisjuk. 
Ärlig talat. 
Det känns inget vidare. 
”Det är främst äldre som riskerar att dö. Många är mycket gamla och en majoritet av dem har andra allvarliga sjukdomar,” säger virologen Massimo Galli på Sacco-sjukhuset i Milano, till italienska medier, enligt SVT. 
I den aktuella genomgången var medelåldern bland de avlidna 81 år, och 73 procent var män. Två tredjedelar av de som dog hade dessutom flera olika allvarliga underliggande sjukdomar. Den största gruppen avlidna, 42 procent, var i åldersgruppen 80–89 år. Näst störst, 34 procent, var mellan 70 och 79 år, medan 14 procent var över 90 år. 
I Italien har förhållandevis många dött av coronaviruset. En förklaring till detta är att smittan i Italien också tagit sig in i vården, där ofta äldre och redan sjuka vårdas. Det låter inget vidare i mina öron.
Folkhälsomyndigheten ökar nu riskbedömningen för allmän spridning i Sverige: 
”Det som är nytt är att vi höjer risken för spridning i Sverige till annat än personer i nära relationer till mycket hög. 
Det beror på att man identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var de fått smittan,” säger Anders Wallensten. 
326 personer lär vara smittade i Sverige, meddelades det under eftermiddagen. Åldersspannet sägs vara mellan 40-60 år. 
Om det nu ska vara till en tröst, för en 70-åring. 
Nä, det är det absolut inte.
Förlåt, men vad är det som händer? 

Inga kommentarer: