tisdag 27 november 2018

Vi har landat på Mars-jag blir besviken

Visst är det väl så. 
Vi som växte upp på 1950-talet, matades med filmer, serietidningar och annat om gröna gubbar på Mars. Det gjordes film på film om gröna gubbar från Mars som anföll oss små stackars satar på jorden. 
Vi växte upp med ångest och mardrömmar om dessa gröna gubbar i våra barnkammare. 
Det var sant. 
Tusen gånger om. 
Flytta nu blicken upp till löpsedeln. Det är jag som lagt in de gröna gubbarna i bilden. Jag lämnar över sanningens text åt NASA som inleder med ett klyddigt (skånska) ord: ”Instrumentdistributionskameran (IDC), som befinner sig på robotarmen i NASAs InSight-landaren, tog den här bilden av Mars-ytan den 26 november 2018, samma dag som rymdfarkosten rörde sig på den röda planeten. 
Kamerans genomskinliga dammskydd finns fortfarande i bilden, för att förhindra att partiklar sparkas upp under landning från att sätta sig på kamerans objektiv. 
Den här bilden vidarebefordrades från InSight till jorden via NASAs Odyssey rymdfarkoster, som för närvarande kretsar runt Mars. Krediter: NASA / JPL-Caltech.” 
Så långt NASA, alltså. 
Inte någon grön gubbe i sikte. 
Klart vi som var barn då det fanns gröna gubbar på Mars blir besvikna. Var fan tog gubbjävlarna vägen? 
Fast än finns chansen till upptäckter. 
InSight-landaren är utrustad som Vårdcentralen i Lomma. Denna dammig trista planet ska kartläggas som en gedigen kroppsundersökning av dr Risk på Lommas Vårdcentral. Så än finns det hopp om gröna gubbar. 
Annars får jag väl ringa till Hopalong Cassidy.

Inga kommentarer: