tisdag 24 juli 2018

Vården i livets slutskede havererat i Lomma kommun-bloggen avslöjar brevbevis.

Om du bor i Lomma kommun och har lyckans ost, att få bli mycket gammal, kan du dragit en nitlott din sista tid här i livet. Till det krävs att du blivit så gammal att vänner och släkt, gått till de sälla jaktmarkerna långt före dig. Har du då aldrig haft en familj eller familjemedlemmar som avlidit, blir du en lyckans ost om du har grannar med empati som ställer upp för dig. Dag som natt. 
Kommunens palliativa vård som ska skötas av Attendo har nämligen havererat. I Sverige är företaget den ledande leverantören av vård och omsorgstjänster till äldre och funktionshindrade (Wikipedia). 
Jag sitter nämligen med två brev till till Attendos verksamhetschef i Lomma från en Lommabo som är just en granne med stor empati för sina medmänniskor. 
Det första brevet är från den 13 juli i år. 
”Tisdagen den 10 juli blev min granne mycket dålig. Långa andningsuppehåll, bland annat. Han åt och drack inte på två dygn. På onsdagen kom en ung pojke för att sitta vak. Han hade aldrig gjort det tidigare. Visste inte hur han skulle bete sig och hade aldrig sett en döende människa. Till mig sa han att han var rädd och osäker och att han inte fått någon information om vad han skulle göra.” 
Lommabon och grannen fortsätter sin berättelse och radar upp fasansfulla detaljer om hur Attendo missköter en döende människa. 
Något svar från verksamhetschefen kommer aldrig. 
Nästa brev till Attendos verksamhetschef är från den 20 juli. 
Nu har den åldrige vårdtagaren avlidit. 
Grannen skriver: 
”Jag är mycket trött och ledsen. Jag har suttit hos honom i ca 20 timmar, när vak skulle varit hos honom. Att lämna en döende människa ensam är förfärligt. Själv känner jag mig oerhört trött och ledsen. Dels på grund av att se en granne möta döden, men främst på grund av hur uruselt det fungerar i den palliativa vården.” 
Något svar från verksamhetschefen kom inte denna gången heller. 
Det är en förfärlig men nödvändig läsning. Grannens två brev är beviset för hur grovt den moderatstyrda kommunen misslyckats med äldreomsorgen. 
Det är inte annat än en jättelik skandal. 
FOTNOT 1. Socialstyrelsen har gett ut ett nationellt kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede. 
FOTNOT 2. Det är jag som maskat över namnen i de både brevens första sidor, här nedanför.

Inga kommentarer: