torsdag 26 juli 2018

Vårdbolaget Attendo spräckte sekretessen i Lomma

Mitt avslöjande om att grannar vårdar döende patienter i livets slutskede i Lomma, ledde till bestörtning bland Lommaborna. 
Här kommer ett nytt avslöjande om Attendopersonalens agerande angående den avlidna personen. För övrigt en omtyckt Lommaprofil. 
Jag har kommit över två mail från ett par i Lomma. Andra grannar. 
Det ena mailet till Attendos verksamhetschef. 
Inget svar, naturligtvis. 
Jag har maskat över de berörda personerna. Klicka på bilden. Den blir större då. (texten fortsätter efter bilden)
Paret sitter på sin balkong och njuter av en underbar sommarkväll. Deras balkong ligger mitt emot den döende grannens lägenhet. 
En hemtjänstanställd (Attendo) kommer ut från lägenheten. Ställer sig snett nedanför deras balkong. Tar upp en mobiltelefon. Berättar högt och tydligt, så det kan höras vida omkring, att ”nu har (maskat namn) somnat in”. 
Paret på balkongen blir chockade. Dödsfallet slängs rakt i deras ansikten. En person de kände mycket väl. 
Varför ringer inte vårdpersonalen från lägenheten, utan går ut, talar högt och tydligt, så alla kan höra det? 
Straxt efteråt anländer en chefsperson från Attendo. Hon gick inte ens in till den avlidna patienten som ligger i sin lägenhet. 
I stället slår hon sig ner på en stol i den lilla täppan utanför lägenheten. Tar upp sin mobiltelefon. Ringer för meddela att hon försökt fått tag i begravningsentreprenören. Högt och tydlig fortsätter hon berätta i samma höga ton, att en läkare är på väg för att dödförklara (maskat namn). 
Hon berättar vidare att två personer var inne hos (maskat namn) och gjorde den avlidne i ordning. 
Paret på balkongen hör allt högt och tydligt. Deras fagra sommarkväll slås i bitar. Chockerande. 
Nästa mail från paret, ställs till Marie Nykvist, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Lomma kommun. Hon svarar så här: (texten fortsätter efter bilden)
”Jag har mottagit ett brev från er med synpunkter på sekretess gällande hemtjänst prat i telefon. Jag beklagar verkligen.” 
Hemtjänstens högljudda prat i mobiltelefonen. Inte nog med att de, högt och tydligt, meddelas med personens namn, att vederbörande har avlidit. 
Den avlidnes namn sägs också, högt och tydligt, så alla kan höra det, i mobilsamtal nummer två. 
Detta är ett allvarligt brott mot sekretesslagen.
Inte en gång utan två gånger.
Attendo spräckte sekretessen i Lomma. 
Det är ett bedrövligt hanterat, efter vårdtagare lämnat vårt jordiska liv. Lomma kommun borde polisanmäla vårdbolaget Attendo för brott mot sekretesslagen.

Inga kommentarer: