fredag 29 juni 2018

På tal om matchen mot Schweiz -VM-kval blev krig mellan Schweiz-Sverige

Jag träffade Lommabon, Kjell Rask, ute på byn i dag. Lovade berätta på bloggen om en fotbollsmatch mot Schweiz som vi äldre aldrig glömmer. 
Dagens trendiga sportjournalister fanns inte ens som spermier i pappas påse. Därför får du läsa om det endast här. 
Året var nämligen 1961. Väldigt många år sedan. 
Bara gamla nördar som jag minns. 
Kvalmatchen till VM i Chile 1962 mot klocklandet i Bern slår det mesta. 
Krigsrubriker. 
Se bara på löpsedeln. Bildtidningen SE öste på med: ”Publiken slog landslaget!” Uppladdningen mot Schweiz inför den avgörande matchen i Bern var gigantisk. Sportsidorna fylldes värre än i dag med förhandsspekulationer (jo, det är möjligt). 
Edwin Ahlqvist, mannen bakom klassikerna All Sport och Rekordmagasinet, passade samtidigt på att sjösätta en helt ny sporttidning, Sportrevyn. 
Syftet glasklart. 
Edwin tänkte rida på framgångsvågen. Förutsättningarna tämligen goda. Det räckte med oavgjort resultat för att Sverige skulle bli klara till Chile-VM. Vårt land stod stilla söndagen den 29 oktober 1961 
Det började lysande för svenskt vidkommande. Centern Agne Simonsson som spelade för Real Madrid, nickade in 1-0 redan i första minuten. Schweiz kvitterade i åttonde minuten och tog sedan ledningen med 2-1. Vårt franska proffs, Yngve Brodd, kvitterade för Sverige med ett rappt vänsterskott. 
Efter det utbröt rena kriget. 
Både på planen och på läkaren. 
Yttern Lennart Backman hade ett helvete med alla tomflaskor, glödande cigarrer och cigaretter som haglade in. 
Matchen slutade i allmänt kaos. På den tiden existerade varken gula eller röda kort. Domaren borde ha brutit matchen. 
Sverige förlorade matchen med 3-2 och borde i sin tur lämnat in en protest. En självklarhet i dag. Däremot inte för 57 år sedan. 
Den dåvarande ledaren Eric Persson sa, att så gjorde inte gentlemän.  
Har ni hört på maken? 
Det blev en avgörande match mot klocklandet på neutral plan, Berlin, den 12 november. Förlust med 2-1 och inget Chile, men det är en helt annan historia. 
Sportrevyn som skulle bli en ny banbrytande sporttidning tvärdog. Ingen orkade med blaskan. Sverige fick sorg, för så upplevdes det. Jag vet för jag såg röran på TV. Än i denna dag, 57 år senare, känner jag fortfarande vrede över hela tillställningen. Känslorna vägrar ge med sig. Sitter kvar som taggar. 
Tala om revansch mot Schweiz i åttondelsfinalen på tisdag. Något annat finns inte på kartan. Här nedanför det historiska numret av sport tidningen, Sportrevyn, som fick ett rekordkort liv. Rätt unikt, faktiskt.

Inga kommentarer: