tisdag 5 juni 2018

Värmen knäcker Lomma Vårdcentral-rena tryckkokaren!

Att Lomma Vårdcental vuxet ur kostymen är inget nytt. Nybygget togs i bruk 1987 som Vårdcentral. Sedan dess har mycket hänt i den ständigt växande kommunen. Resultatet har blivit att Vårdcentralen är otidsenlig 31 år senare. 
För snart tre år sedan hängdes en extra resurs på byggnaden. Jag döpte baracken till en sjuklåda på bloggen. 
Nästan varje dag läser vi om krisen inom den svenska sjukvården. Det saknas resurser. Inte minst personal. Bristen på vårdpersonal stort. 
Det är något som också drabbat Vårdcentralen i Lomma. 
Inte nog med det. 
Nu har den enorma värmen som stora delar av landet drabbats av, även slagit till mot sjukvården. Lomma Vårdcentral har fått stänga ner sin barack till sjuklåda. Det blev rena rama tryckkokaren i lådan. Personalens hälsa riskerades. 
Hela byggnaden har för övrigt de senaste veckorna varit som en tryckkokare. Lysrören i taken fått släckas ner. Någon fungerande ventilation finns inte i den gamla byggnaden. Ett arbetsklimat i 28-30 grader, är inte att rekommendera. 
Installera en AC som skulle lösa problemen är inte aktuellt. Lomma kommun äger byggnaden som ska rivas i framtiden. 
Kommunhövdingen, Anders Berngarn, har naturligtvis inget intresse av spendera en spänn på en byggnad som ändå ska rivas i framtiden. 
Jag har sökt Vårdcentralens chef, Sirkku Dahlberg, för en kommentar. Hon har lovat höra av sig. Men har fått prioritera den akuta arbetssituationen för de anställda i första hand. Enligt rapporter jag fått av anställda, gör Sirkku så gott hon kan i den rådande situationen.

Inga kommentarer: