tisdag 8 maj 2018

MFF-legenden Nisse Hult om klubbens fall: ”Det är något som inte stämmer i dagens MFF”

Nils eller Nisse från fotbollsfamiljen Hult i Lomma blir 79 år i augusti. Vi som var med glömmer aldrig Nisse. En fantastisk målvakt. 
För er som inte var med kan jag dra Nisses fina svit som målvakt i Malmö FF-från 1963 en bit in på 1970-talet. 
Det blev 379 matcher totalt, cupguld, fyra svenska mästerskap samt fyra landskamper (borde varit avsevärt fler). 
Svenska mästerskapsmedaljerna gjorda av 23 karat guld. Äkta vara. Det lär medaljerna inte vara av i dag. 
”Min son och dotter har fått varsin guldmedalj. Det blev både till bröllopsringar och en liten guldtacka var,” skrockar Nisse Hult belåtet, när vi sammanstrålar nere i Lommas downtown. Nisse följer dagens MFF omsorgsfullt. Ser mest matcherna på TV. Han håller också koll på hur det går för Berget och Tinnerholm i New York City. 
Fast förlusten med 1-2 mot IFK Göteborg svider i hans ljusblåa hjärta. Ja, i alla ljusblåa hjärtan. 
”Det saknas något. Absolut inte som det ska vara. Varken bakåt eller framåt. Laget har släppt in lika många mål-om inte fler-än bottenlagen i allsvenskan. Det är vilset. Förlust mot cupfinalen mot Djurgården och tränaren Magnus Pehrsson ligger illa till.” 
Så där håller vi på. Vänder och vrider på problemet MFF. Lika lite som laget kommer fram till något, kammar vi också noll. 
För att trösta oss börjar vi prata om en vänskapsmatch mellan Malmö FF-Brasiliens landslag den 6 juli 1966 inför 16 625 åskådare på Malmö Stadion. Visserligen förlorade MFF med 3-1, men minnet består. 
Nisse fick kapitulera två gånger för dåtidens världsstjärna i fotboll.
Pelé-se bilden på löpsedeln. 
”En fantastisk spelare. Han kunde allt. Jag var chanslös mot honom. I dag är det ett härligt minne. Släppa in två mål från Pelé är inte dåligt. Det är väl bara jag och Kalle Svensson i VM-finalen mellan Sverige-Brasilien 1958 som står för den bedriften.” säger Nisse Hult och så skrattar vi hjärtligt. 
Nostalgi av högsta adelsmärke.
Nisse och jag lovade varandra att hålla kontakten. Bara vi slipper följa med MFF ner i bottenträsket. Målmässigt bakåt är man på väg. 
Usch-hemska tanke. 
FOTNOT. Bilderna på Nisse och målgöraren Pelé, är hämtade från MFF:aren 1967.

Inga kommentarer: