söndag 20 maj 2018

Sveriges dyraste askkopp /papperskorg för miljonbelopp-finns i Lomma

Det var väl inte så här ett av världens ledande projektutvecklings- och byggföretag, Skanska AB, tänkt sig det skulle sluta. 
Nu har deras miljongåva till Lomma kommun 1988 slutat som askkopp och papperskorg. Ack ja, Herrens vägar äro outgrundliga. 
Den ståtliga statyn/fontänen står vid det tidigare äldreboendet, Havsblick. Alldeles intill gång-och cykelpassagen ner till Centrumtorget i byn. 
Under många år fungerade också det mäktiga konstverket som fontän. Vatten strilade ner för stålbalkarna som sträcker sig mot skyn. 
Det var bara ett problem som ingen räknat med. Vid blåst fick vi som passerade förbi ha paraply med oss. 
Gudarna ska veta att det blåser en hel del i Lomma. 
Jag åkte själv på en rejäl dusch många gånger. 
Till slut blev klagomålen till kommunen för många. Fontänen stängdes av. Vi boende i hamnen kunde pusta ut. (texten fortsätter efter bilden)
Nu skulle den fina och dyrbara gåvan bli en blomsterrabatt. Stålbalkarna fick stå kvar som minne av en misslyckad gåva. 
Det skulle inte bli så mycket bättre. Blomsterrabatten kom aldrig riktigt igång. Lökarna verkade inte trivas i konstverket. 
Förbipasserande började i stället dumpa skräp och fimpar i konstverket. De styrande i kommunen fick en lättare huvudvärk. 
Ingen vet riktigt i dag vad man skall ta sig till med miljongåvan från Skanska för 30 år sedan. Nu har bostadsrättsföreningen Lommahus 1 tillsammans med samordnaren på Havsblick kilat fast en lapp i minnesplattan på sockeln med texten:
 ”Tuggummi och fimpar ska kastas i papperskorgen.” 
På kommunen låtsas man inte alls om att den dyrbara gåvan finns till. Den är inte ens upptagen som kommunens listade konstverk (Wiki), så det så. (texten fortsätter efter bilden)
...för övrig måste MFF i dag slå Häcken hemma på Stadion. Annars blir det bottenträsket i allsvenskan. 
...för övrigt är det ingen som minns att Storbritannien tog OS och VM-guld i ishockey 1936. 
...för övrigt vill vi gärna minnas att Tre Kronor slår Schweiz i dagens hockeyfinal. Tippar en vinst med 4-1.

Inga kommentarer: