lördag 18 september 2021

Stanken från Malmö över Lomma-är detta boven i dramat?

 Om man kommer Västkustvägen från Lomma in mot Malmö, ser man några murriga skorstenar sticka upp i fjärran. Du kan lätt se det på bilden här ovanför. 
Den petrokemiska hanteringen och andra tunga förbränningsprodukter blir ett blickfång i fjärran. Henrik Roosberg som håller på bygga upp ett Marint Center i Lommas Småbåtshamn har en teori om tänkbar orsak till stanken i Lomma. Han bör veta vad han talar om. Henrik Roosberg har själv arbetat som dykare i den berörda hamnen. 
Företagen i Oljehamnen arbetar främst med produkter baserade på olja men också med andra kemikalier. Samtliga företag genomför riskanalyser som syftar till att förutse och förebygga eventuella olyckor. Verksamheten är också skyddsobjekt. Oljehamnen ligger väl dold bakom Spillepengens kullar. 
När vinden är sydlig kommer alltså stanken från denna kemiska verksamheten i en plym, rakt in över Lomma. Det är Henrik Roosberg åsikt som låter helt möjlig. 
Flax, ordförande i brf Skrattmåsen i Lomma, som slog larm, kan alltså ha helt rätt om en kemisk otäck lukt. Vilket jag instämmer i till fullo. 
När vinden vänder blåser stanken in över Malmö. Andra hållet drabbas Lomma av den förorenade sydliga vinden. Svårare än så, behöver det inte vara. 
Oljehamnen i Malmö har ett flertal företag som kan vara boven i dramat. Nästa allvarlig fråga som kräver ett svar: är stanken över Lomma hälsovådlig? 
FOTNOT. Igår-torsdag-kom FN:s rapport om utsläpp/klimatet. FN:s generalsekreterare António Guterres säger att världen står ”på randen till avgrunden”. Det gäller ta i så man syns i mediebruset, men ändå.

 

Inga kommentarer: