tisdag 30 april 2019

Bloggen avslöjar: Lommakriget bakom kulisserna-kan kosta skattebetalarna miljoner

Så här kan jag mycket väl tänka mig, att ett-kanske flera-av socialdemokraternas demonstrationsplakat ser ut i Lomma 1 maj. 
Det råder något av ett politiskt krig bakom kulisserna i kommunen. Den moderatstyrda kommunen har tecknat avtal med Kunskapsporten AB. Det är försäljningen av Pilängsbadet, Pilängshallen och Blå hallen. Hela rasket går för 25 miljoner kronor. Det privatägda Kunskapsporten ska nu utveckla anläggningarna till en attraktiv mötesplats och friskvårdsanläggning som det så vackert heter. 
Socialdemokraterna skriker högt mot affären (väldigt ovanligt). 
I ett debattinlägg i Sydsvenskan skriver oppositionsrådet, Lisa Bäck (s) samt Sebastian Merlöv (s), ordförande Lomma arbetarekommun, bland annat: 
”Det går inte att teckna in alla framtida behov i ett avtal. Erfarenheten från privatiseringen av äldreomsorgen i Lomma borde avskräcka. Moderaterna i kommunen har dåligt ”track-record” efter att ha privatiserat äldreomsorgen och nu vill man ta steget längre med att sälja av unika tillgångar till privata aktörer. 
Ett beslut som är svårt att ångra om det blir fel.” 
Vad man inte nämner, är den röran som Kunskapsporten ställt till med i Hässleholms kommun. Det borgerliga styret med moderaterna i spetsen, har en affärsuppgörelse med Kunskapsporten som, enligt Norra Skåne, kostat skattebetalarna över 10 miljoner kronor. 
Ägaren bakom Kunskapsporten är, Joakim Ollén. En gång i tiden omsusad moderathövding i Malmö. Sedan blev han generaldirektör för Lantmäteriet i Gävle. En utmärkt position för lära sig allt om fastighetsmarknaden. Lantmäteriet ansvarar bland annat för fastighetsindelningen i Sverige.
Helt riktigt startade han sitt fastighetsbolag 2007. Snart nog sköt han in sig på affärer med moderatstyrda kommuner i landet. 
”Hallå partivänner. Här kommer jag med putsat partimärke,” liksom. 
En affärsidé kan vara, att köpa in en fastighet, rusta upp och sedan hyra ut den dyrt till kommunen. Det är alltså i den fällan som nu moderatstyrda Lomma kommun hamnat i. Därför skriker socialdemokraterna i Lomma högt över affären.
Vänskapskorruption? 
Tja, vad vet jag.
Risken är att Lommaborna en dag får lägga sura skattekronor på projektet. Rakt i gapet på Kunskapsporten. 
Enligt en uppgift jag fått, är enbart marken värd mellan 15-20 miljoner kronor. Bilderna här nedanför, är de tre aktuella byggnaderna: Pilängshallen, simhallen och längst bort på sista bilden sticker bakom Pilägshallen Blå hallen fram. 
Än är inte sista ordet sagt i denna infekterade affär. 
Den skär även som en blåslampa genom den borgerliga partigrupperingen. 
Sköna maj välkommen.
Trevlig Valborg, för övrigt.

Inga kommentarer: