fredag 3 maj 2019

Fallet Caster Semenya: Klarspråk från svensk professor om testiklar och äggstockar

I Sverige har vi för vana behandla känsliga ämnen som katten kring den heta gröten. Icke så Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekolog. Hon besitter således stora kunskaper i ämnet. 
Angelica Lindén Hirschberg har ingått i den grupp som utformat friidrottens internationella regelverk. Är alltså globalt ansvarig för bedömning av hyperandrogyna inom friidrotten. 
I fallet Caster Semenya gav hon i SVT-Sporten ett klart och rakt besked: 
”Det här handlar om väldigt ovanliga fall. Det handlar om kvinnor som har manlig uppsättning av könskromosom, som har manliga könskörtlar och det betyder testiklar och inte äggstockar, och därför producerar testosteron i en manlig nivå som är 10-20 gånger högre än kvinnlig nivå,” förklarar Angelica Lindén Hirschberg och betonar: ”Kvinnor ska få delta inom kvinnlig kategori med rättvisa villkor.” 
Det måste man hålla med, Angelica Lindén Hirschberg, om. 
Redan för ett år sedan berättade en läkare för mig som är centralt placerad inom den internationella friidrotten, följande: 
"De flesta länder i världen rättar till felet direkt vid födseln. I Sverige gör vi det. Ren rutin. Enkelt ingrepp för en förlossningsläkare. Utom då ett antal få länder. Sydafrika, Caster Semenya hemland, gör inte det. Vilket förorsakar kvinnan med manliga könshormoner stort lidande senare i livet. På så vis kan man odla fram en världsstjärna inom friidrotten. Det finns länder som medvetet gör det."
Jag kommer genast att tänka på Tamara Press, från Ukraina tävlade för Sovjetunionen. Hon vann OS-guld i både kulstötning och diskus för över 60 år sedan. 
Hor lär ha haft både skägg och pitt. Hennes kvinnliga konkurrenter vägrade till och med duscha tillsammans med henne.
Ack ja. 
Nu kommer väl TV-programmet, Opinion Live, veva runt i gröten. 
Vetenskapen äger. 
Tack för det.

Inga kommentarer: