tisdag 8 januari 2019

Mr Farfar

Jag ser till min förtjusning, att gamla gubbar börjar bli populära. 
Det är inte en dag för tidigt. 
På 1980-talet beskylldes fyrtiotalisterna för vara bromsklossar i den samhälleliga utvecklingen. Vi var många, unga, friska och på hugget. Numera är vi något mindre, gamla, sjuka och på hugget i Arlövsrevyn. 
Sven Melander, 71 år, spelar Lasse Tussilago som röker "hashish mot sin ischias", och det bakas cannabiskakor till kaffet på äldreboendet. 
Men vi andra då som aldrig drogs in i hippierörelsen? Vi var faktiskt i kraftig majoritet. Hippiefolket var endast en liten förvirrande del av min ungdomskultur. De gömde sig oftast i de skogrika delarna av Sverige. 
På den tiden besökte farfar ett och annat sunkigt kollektiv. Beskrev sedan deras flummiga liv i tidningen. Vanligt folk älskade läsa om tokstollarna som skulle överleva på odla morötter i vildmarken. 
Idag vet vi att det var även annat som odlades. ”Hashish mot sin ischias” som Lasse Tussilago uttrycker det i Arlövsrevyn. 
Den 23 januari har Mr Morfar premiär på Intiman i Stockholm. Allan Svensson, 68 år i februari, spelar rollen som Mr Morfar i enmansföreställningen. Då flyttas vi ner till även farfars nivå. 
Vi gamla gubbar kommer känna igen oss. 
Vi får ta att bli utskrattade. 
Trots allt är livet bra spännande få vara farfar eller som Allan Svensson morfar. Varje morgon en överraskning. Överlevt natten och en ny dag randas. Det är sådant som kallas för leva livet fullt ut. 
Lycka till med morfar, Allan.

Inga kommentarer: