torsdag 4 mars 2010

Lomma torsdag: polis, drömmar och åldringar på rymmen

När jag vaknade i morse. stod det en polis utanför Täppan. Ärligt talat är det inte var dag som en polis står utanför min Täppa.
Först trodde jag det var hastighetskontroll. Rullatorerna brukar ta kurvan vid syrenhäcken med tjutande däck.
Sedan anade jag en nykterhetskontroll. Jag klev ut i den frostiga Täppan, beredd att blåsa i röret. Jag måste medge att efter en "lushunnabir" (skånska för 2,8) i söndags, kände jag mig vit som Täppans snöplättar. Jag var t o m sugen på att lira ett trumpetsolo i polisens rör.
Nu visade det sig varken vare det ena eller det andra. Polismannen flackade med blicken och frågade mig om jag sett till en äldre dam i rutig kappa som var på rymmen.
För så är det.
Jag har bott på samma plätt sedan 1987, när området byggdes ner mot havet i Lomma.
Då var det många unga människor som flyttade hit. De köpte och sålde med rejäl vinst, byggde drömhuset och flyttade.
Då fanns det gott om barn i området. Lek och stoj. I dag tomt. Det växer maskrosor i sandlådorna.
Numera är området, mer eller mindre, en långvårdsklinik. Många äldre i kommunen orkar inte med sina villor, säljer till unga människor som förverkligar sin dröm.
Mitt område är hetare än spisen för gråa pantrar. Här finns allt det som man drömmer om: nära till affärer, vårdcentralen, systembolaget och övrig service.
Nu vill socialdemokraterna att man på andra sidan ån, där nya Lomma växer fram, gör om det erbarmligt fula Eternitkontoret till en skola.
Det är givetvis bra, för kommunen behöver massor av nya skolplatser i framtiden. Men jag tror det är fel plats för en skola.Unga människor drar åt andra hållet i kommunen. Det är där drömhusen finns.
Risken är alltså att det nya Lomma i framtiden går mot samma utveckling som mitt område. Och gamla människor sätter sig inte rätt gärna på skolbänken i en malplacerad skola.
Hur det gick för den gamla damen som var på rymmen?
Jo, polisen fann henne till slut. Vid liv, är kanske bäst att tillägga.
Calle Rockbäck

MISSA INTE!
Vasalopps-Malin och kranskullan Malin.
Dubbel-Malin!
Hur gick det sedan?
Spänningen stiger!
Kommer snart på BLOGGEN.

1 kommentar:

Anonym sa...

"byggdes ut mot HAVET". Liten undran: vilket HAV?
Stilla havet, Atlanten, de kan man kalla HAV, Öresund är just vad det heter: ett sketet lite sund. Att kalla sundet för HAV är s.k mäklarsnack.