tisdag 16 februari 2016

Inbördeskrigets Syrien-en Ding, Ding, Ding, Ding värld

I början av 1960-talet kom denna skrattfest på bio. Över 50 år senare kan delar av filmaffischen användas som illustration till det vansinniga inbördeskriget i Syrien. För det är verkligen just nu en ”Ding, Ding, Ding Ding” världen upplever. 
Sydsvenskans ledarsida försökte under måndagen bena upp slagfältets aktörer i detta blodiga drama. 
Så här skrev man:  
”Extrema sunnitiska islamistiska grupper slåss mot ännu extremare sunnitiska sunnitiska islamistiska grupper som alla slåss mot Assadregimen som i sin tur stöds av shiamuslimska Iran, libanesiska Hizbollah och Ryssland. USA och dess allierade (NATO, min anm.)), däribland Saudiarabien, slåss mot terrorgruppen Islamiska staten i både Irak och Syrien. Turkiet och Saudiarabien hotar sätta in marktrupper, medan Turkiet slåss med den kurdiska gerillan YPG som anses lierad med den kurdiska upprorsrörelsen PKK i Turkiet. USA krigströtta. Vilket öppnat för Ryssland och Iran.” (texten fortsätter efter bilden-häng på)
Sydsvenskan klarade av uppgiften sådär. Verklighetens Syrien är avsevärt mer komplicerat än Sydsvenskans text. 
Jag skrev in, ”syria civil war wiki”, upp poppade bland annat ovanstående bild på de stridande parterna. 
Nu började det genast likna något. 
Wikipedias sammanställning visar med all tydlighet, att det i stort sett pågår ett världskrig över ett enda land, nämligen Syrien. Det är en ruggig läsning som gör vem som helst förskräckt. 
Det talas om ett fredsavtal. 
Glöm det. 
Bilden som följer här nedanför, visar på röran med minst 55 överbefälhavare och ledare från länder, terrororganisationer m m inblandade. 
Hur ska det här sluta? 
Jag kunde absolut inte reda ut någonting. 
En ”Ding, Ding, Ding, Ding” värld. 
Stämmer. 
Med råge. 
FOTNOT. Klicka på bilderna. De blir då förhoppningsvis större och går möjligen att läsa.
Skicka en kommentar