Min favoritost är en
18-månader lagrad prästost. Jag gillar när det är tryck i
ostsmaken. Problemet kan vara att prästen smular så förbannat. Detta på
grund av lagringstiden. Tipset är då att skära den med kniv.
Visst
tjockare skivor men godare, faktiskt.
Visste ni att prästosten är
Sveriges med populära ost? Franska ostar kommer inte ens i närheten.
För drygt 50 år sedan for jag till Falköping. Ett svenskt ostrike
på Västgötaslätten.
Jag ville veta varför min 18-åriga prästost,
var så svår att få tag på.
Svaret glasklart som en ostbåge är
lätt krokig.
Osten glödhet.
Så populär att den inte ens hinner
lagras i 18-månader. Nu har det alltså gott drygt 50 år sedan dess. Jag var riksredaktör/reporter på GT i Göteborg, och for till Falköping. Jo, det blev ett
stort uppslag i tidningen.
Tid att återvända 50 år senare. Jag ringde upp, produktionschefen
Uno Elofsson på Falköpings Mejeri. ”Situationen är som för 50
år sedan. Osten är väldigt populär, så ibland hinner vi inte ens
få fram den,” svarar Uno Elofsson. Prästosten håller alltså
stilen även 50 år senare. Inte alls tappat fart. Snarare tvärtom.
Sedan tipsade Elofsson om biskopen. En 24-årig lagrad ost. Den har
jag aldrig hört talas om.
Jakten kan börja.
Prästerskapet är inte
vad det har varit. För i slutet av januari kom följande besked om osten.
Ett
parti hårdost av varumärket Biskop Original återkallas av
Falköpings mejeri. Orsaken är att det finns misstanke om förekomst
av metall i vissa ostar. Det skriver mejeriet i ett pressmeddelande.
Man
får aldrig vara glad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar