onsdag 8 januari 2020

Med yxan i högsta hugg-kvinnan startade krig mot spriten

Den här kvinnan skulle man inte vilja möta i baren för en eftersläckning. Carrie Nation (1846-1911), från Kentucky/Kansas i USA. 
Denna märkvärdigt tuffa dam, startade ett eget krig mot det omåttliga supande bland männen i Mellanvästern, USA. 
För under 1800-talets söps det något kopiöst. Det var ingen måtta på det. Männen låg dyngraka utanför saloonerna. 
Den futtiga lönen söps mangrant upp. Vilket medförde svåra sociala problem för fyllots familj. Hustrun och den stora (oftast) barnaskaran fick svälta. 
Carrie Nation var medlem i den nystartade amerikanska nykterhetsrörelsen. Hennes man söp sig till döds, så hon visste vilket helvete alkoholen kunde ställa till med. Nu tog hon tag i problemet som ingen trodde det var möjligt. 
Utan att tveka startade hon ett eget krig mot det flödande brännvinet. Målet var barerna som fanns i saloonerna som fanns i stigande överflöd. 
Hon stormade in med en yxa i höger hand, och slog sönder det mesta av spritflaskorna och inredningen som kom i hennes väg. 
Tala om rasande fruntimmer. 
Visst greps hon, men snart var hon ute igen, och fortsatta sitt korståg mot spriten. På sitt eget vis. 
Jag hade aldrig hört talas om denna, minst sagt, unika kvinna. Plötsligt poppade hon upp i Netflix, i en spännande dokumentär. 
Jag googlade, och det visade sig finnas ett överflöd med gamla unika studiobilder på Carrie Nation med yxan i högsta hugg. Fast den tecknade bilden, här nedanför, säger en hel del om hur det kunde gå till. 
Det var mer än glöd i den kvinnan.
Yxan blev hennes signatur.
Herren ber om nåd.

Inga kommentarer: