torsdag 2 januari 2020

Bränderna i Australien-klimativrarna vädrar morgonluft

Även om man sitter i lilla Lomma, kan man med Internets hjälp resa som i sagans värld, till vilken plats som helst på vårt jordklot. 
Jag reste till Australien, för kolla in de jättelika bränderna som sydöstra Australien drabbats av. Klimativrarna har nämligen börjat tagga upp. 
Klimatfrågan vävs sakta men säkert in i dessa enorma bränder. Det hjälper föga, att landets premiärminister, Scott Morrison, vägrar koppla ihop det extremt torra vädret med klimatfrågan. 
Han menar, att bränderna hör till Australien. Det har tidigare hanterats av flera generationer. Klimativrarna lyssnar inte på sådana invändningar. 
Jag reste vidare och hamnade på hemsidan för Australian Capital Territory (ACT) som är ett självstyrande territorium i sydöstra Australien. Den enda staden i ACT är Canberra, Australiens huvudstad som varit illa utsatt åtskilliga gånger av tidigare eldhav. Jag läser vidare: 
”Naturliga bränder har länge varit en del av ACT-landskapet och är en naturlig händelse i den australiensiska miljön. Mycket av den inhemska vegetationen i ACT är utsatt av eld, särskilt torrskog, skog och gräsmark. Registreringar av brandhändelser före inrättandet av ACT 1911 är få, men förbättrades dramatiskt under åren som följde och identifierade stora bränder som brände över ACT 1919-20, 1925-26 och 1938-39. Lagstiftning om hantering av buskeldar infördes, Bushfire Act 1936, som också utgjorde, ACT Bushfire Council.” 
Jaha, så var det med det. 
Min resa på Internet slutar här. 
Klimativrarna borde kanske tagga ner. 
Så blir det naturligtvis inte. 
Det blir värre. 
Sagan rullar vidare.

Inga kommentarer: