lördag 20 juli 2019

Mina unika minnen från månlandningen för 50 år sedan

Månlandningen den 20 juli 1969, upplevde jag i Strömstad. Jobbade där som en ung (22 år) turistchef för Ångbåtskontorets Resetjänst. Nästan på lika spännande som när Neil Armstrong (1930-2012) tog mänsklighetens första steg på månen. 
Det skrevs världshistoria. 
Jag följde allt på ångradion med Arne Thorén och det lilla som nu TV kunde förmedla. Bilderna suddiga, men ack så spännande. Det var makalöst stort. Knallade in till tobaksaffären nere vid hamnen. Bad ägaren lägga undan Expressens löpsedel av den unika händelsen. Köpte den för en billig peng med ram och allt. Direkt från tobakshandlarens gathörn. En god investering för framtiden, tänkte jag. 
Av bara farten snabbproducerades ett minnesalbum med äkta bilder från NASA. Stereobilder tagna av astronauterna. Stereokikare (skräp-dåtidens teknik). En LP-skiva med originalinspelningar från NASA. 
Arne Thorén slog samman hela paketet. 
Det här var guldkornet i framtiden. 
Givetvis köpte jag ett sådant minnesalbum. 
Ännu en god investering inför framtiden. Fast större än Expressens löpsedel, tänkte jag vidare. Hur gick det då med mina drömmar om en förmögenhet på den historiska månlandningen? Lite sköna tudenlappar? 
Nu 50 år senare kollade jag marknaden. Mitt minnesalbum-se här nedanför-kammade noll. Inte värt ens ett korvöre.
LP-skivan kan jag inte ens lyssna på. Skivspelaren försvann för många år sedan.
Bättre upp för Expressens löpsedel som hänger på vår gästtoalett (kompromiss med hustrun). Det ligger just nu ett bud på Tradera på 550 kronor. 
Inte min. 
Den är inte till salu.

Inga kommentarer: