torsdag 12 januari 2023

Kvinna hittades mördad-liket önskade mig lycka till

 

När man rotar i en människas liv, kan man finna både det ena och det andra. Själv har jag ett digert register bakom mig. Ett fåtal händelser har jag förvandlat till blogginlägg. 
Då slår det mig. 
Skulle man kunna använda poppis ordet återbruk i min värld? Ta ett av mina 5518 blogginlägg. Fräscha upp det. Vända på steken, så att säga. 
Återvinna det. 
Återbruk är ordet. 
Jag fastnade för ett blogginlägg från den 5 februari 2010. Det handlade om den svenska skräckfilmen, Svarta Damen. Tid att lyfta fram liket av en kvinna som hittades i Tämnarån, Strömsbergs Bruk, i norra Uppland. (texten fortsätter efter bilden)
Året 1957. Jag var 10 år och följde inspelningarna på plats. Såg på när skådespelerskan, Catherine Berg, 23 år, sminkades till lik. Sedan kröp fröken Berg som lik, alltså, ner bland de ruttnande pråmarna i det sumpiga åvattnet. Otroligt spännande för en liten gosse. Fäste sig för alltid i mitt minne. 
Scenen fick dessutom tas om flera gånger. Liket frös som attan. Fick viras in i både filt och täcke mellan tagningarna. Annars ingen större rollprestation, men ändå. 
Efteråt skrev liket(förlåt) med blåfrusna läppar sin autograf till mig. 
Önskade mig lycka till. 
Kunde jag nog behöva efter den makabra upplevelsen. Fast hon tänkte nog mest på sig själv. 
En omtumlande upplevelse var det i alla fall. Både för mig och skådespelerskan, Catherine Berg, som dog på riktigt 2001. Återbruk var ordet. 
Det funkade.
Även från Lomma salighetens år 2023.
Ha en trevlig dag.

 


 

Inga kommentarer: