fredag 17 november 2017

Bostadsbubbla i Lomma?

Det börjar alltid i Rapport. 
Varje höst slår Sveriges största nyhetsprogram larm om en kommande bostadsbubbla. En rutinerad reporter vet hur en slipsten ska dras. 
Fram med en gubbe eller gumma med för den delen, från en statlig ekonomisk institution. Larmet går om en kommande bostadsbubbla i Sverige. 
Färgen läggs på med en orolig stockholmare i en förort som förköpt sig med en dyr villa. Nu är familjen oroliga över en kommande bubbla som kan få allt att spricka. Snabbt sprider sig den kommande ekonomiska krisen över hela riket. 
Rapport pumpar på nästa kväll med en bankekonom samt en ny orolig röst från en Stockholmsförort. 
Bostadsbubblan hänger som en tung koloss över Svea Rike. 
Av en händelse träffade jag Lommas mest rutinerade mäklare på just villor och bostadsrätter i Lomma kommun. I över 35 år har Britt Bergström, Skånsk Fastighetsförmedling i Lomma, haft kommunen som hemmaplan. Hon om någon borde veta om bubblan ska brisera över våra huvuden. 
”Nej, verkligen inte. Lomma är hur stabilt som helst. Det kommer för det mesta sådana här larm höst och vår. När det gäller hösten vill myndigheterna folk ska hålla igen på julhandeln. Inför sommarens semestrar tal om höjda bensinpriser, förklarar Britt Bergström och jag andas ut. 
Klart Besked. 
Tack för det. 
Då slår det mig. 
Vi bor i landet lagom. 
Folk ska handla lagom med julklappar. Och ha lagom med semester. Annars kommer kronofogden. 
Aja baja. 
Myndigheterna ser till så vi sköter oss. Rapport är då en utmärkt kanal. Vi blir i slutändan lagom. 
Bra vá?

Inga kommentarer: