söndag 1 april 2012

Lommas Svarta Malin blir ny svensk storfilm!

Här är bilden som fick produktionsbolaget SF, att tända på filmidén om ett nytt storslaget svenskt filmprojekt. Professor, Björn E Berglund-bilden till höger, som för över 50 år sedan kartlade skallens innehåll, får äntligen lön för mödan. -Tack vare den fantastiska analysen, kan vi nu bygga upp ett exakt landskap om hur det såg ut för 2500 år (skarven järnåldern/bronsåldern) sedan, bekräftar en person i produktionsbolaget för mig som i projektets linda vill vara anonym. Klart är att det blir som med filmerna om Arn, en svensk-tysk-norsk-brittisk-dansk-finsk samproduktion. -Det är nödvändigt för att rent ekonomiskt ro projektet i land. Arn blev med sina 210 miljoner kronor den dyraste svenska filmproduktionen någonsin. Kostnaderna för Svarta Malin räknar vi med kommer att bli större, säger samma källa till mig.
En sak är säker. Svarta Malin får absolut inte bli en ny form av Familjen Flinta. Nej, det blir en spelfilm med livs levande personer. Detaljstudierna för hur människorna levde och verkade för 2500 år sedan är slutförda. -Det här ska inte heller bli en ny Åsa-Nisse film. Projektet är oerhört seriöst. Människorna var rätt så våldsamma på den tiden, så det kan bli en blodig historia, heter det vidare. Rollbesättningen är också så gott som klar. Flera svenska stjärnskådespelarna är aktuella för de ledande rollerna, bla kommer Bill Skarsgård att få huvudrollen som Svarta Malin. Kjell Bergqvist är aktuell för en roll samt sensationellt nog, Noomi Rapace som gör comeback i svensk film efter hyllade Lisbeth Salander i Millenniumfilmerna. Regisssör blir Lasse Hallström. Premiär räknar man med den 1 april 2014. I Lomma! För ändamålet kommer Lommas gamla biograf på Folkets Hus att rustas upp. Det är alltså hög tid att läsa på om Svarta Malin. Det gör ni bäst genom att gå in på Peter Aspes utmärkta hemsida om Svarta Malin: http://www.aspe.se/Fars/SvartaMalin2.html

1 kommentar:

Anonym sa...

Äntligen kommer Lomma på filmkartan! Nordisk film, världens älsta i drift varande filmbolag är danskt, och borde väl egentligen varit producent (Lomma var väl danskt före 1652 ekr?). Danska skådespelare är mycket snyggare än svenska, men de pratar så grötigt, så tur att det blev som det blev!
Men premiär 1:e april, det verkar lite riskabelt för ett seriöst projekt, folk kan ju missuppfatta!
Hälsningar
Peter