torsdag 20 mars 2014

Carl den store

Utrikesminister Carl Bildt är utan tvekan en levande legend. 
Första gången jag hörde talas om människan var 1973. Det skrevs om att moderatledaren, Gösta Bohman, skaffat sig en ny lysande begåvad briljant talskrivare som hette Carl Bildt. Ung var han också. Inte ens fyllda 24 år. 
Snart nog tog han för sig i debatter, munhöggs med den piprökande bondeledaren Torbjörn Fälldin, lät sin vassa tunga svepa över Olof Palme som röt tillbaka. 
Vem var han, denna unge raket i svensk politik? 
I dag vet vi så mycket mer. 
Underbarnet blev statsminister, EU-medlare för att lösa det jugoslaviska kriget m m. Chef för Office of the High Representative. Sedan utrikesminister från 2006. Det finns ingen som flyger och far världen runt som Carl Bildt. 
Uppdrag: ett enat Europa.
Det är nu jag kom och tänka på en annan storslagen figur, nämligen kung Karl den store (levnadsår 742-814). 
Han drog också ut i den ena fältslaget efter det andra. 
Uppdrag; ett enat Europa. 
Han kallas ofta för Europas fader. Lyckades delvis. Först med att förena stora delar av kontinenten under ett styre. 
Inte minst, så var Karl precis som Carl en lång person till växten. Så jag tog helt enkelt och lyfte över Carls huvud från den officiella bilden av honom till kungabilden av kung Karl-se bilden här ovanför. 
I en dokumentär om kungen påstods följande: 
”Genom avancerad matematik har professor Mark Humphrys räknat ut att alla nu levande människor i västvärlden härstammar från Karl den store. Teorin heter Most recent common ancestor, och brukar förkortas MRCA.” 
Så helt fel ute är jag alltså inte. 
Man måste beundra ett sådant kraftkorn som Carl Bildt. Hur orkar människan? 41 år i absoluta hetluften. Dessutom gift med en italienska. 
Vem minns inte vulkanutbrottet Anna Magnani. 
En dag blir det memoarer. 
5000 sidor?

Skicka en kommentar