fredag 18 oktober 2013

Skitiga kalsonger och en ”rullande” bomb som krockade

Jag har tidigare berättat om Lommabon Knut, 92 år gammal, som ställdes inför krigsrätt under andra världskriget. Tack och lov så friades han för ordervägran. 
Knuts äventyrliga liv som svensk soldat i det neutrala Sverige, var lång ifrån slut med med det. Det skulle visa sig ha sina sidor, med kriget rasande utanför landets gränser. 
Det var inte bara luftvärnspjäserna som stod på ändan. Nej, Knut kunde lika så väl har sprängts i bitar. 
Låter det dramatiskt? (texten fortsätter efter bilden)
Det var precis vad det var. 
Dramatiskt. 
På bilden här ovanför står Knut längst till höger vid en vägkorsning i trakterna av Karlskoga och studerar kartan. Det var inte alltid så lätt och hitta i skogiga Värmland. 
Knut var chaufför. 
Lastbilen fullproppad med ammunition, skarpladdade granater m m. 
Knut rattade lasten vidare på knaggliga grusvägar. 
Då inträffade det som inte fick hända. (texten fortsätter efter bilden)
I en skarp kurva från motsatta hållet, kom en annan militär lastbil som var lastad med skitiga kalsonger samt annan smutstvätt och tvättmedel. 
Farten för hög.
Alldeles för hög, för kurvan som dök upp.
Tvättbilen skar in i kurvan och smällde in i Knuts lastbil som, mer eller mindre, var en rullande bomb. (texten fortsätter efter bilden)
”Ja, det blev en ordentlig krock. Min lastbil for ut i skogen och välte. Skitiga kalsonger hängde i grantopparna. Jag hade en väldig tur. Lastbilen hade kunnat explodera. Ingen kom till skada, men vi var givetvis omtumlade. Det var väl mest tvätten som blev skitigare”, berättar Knut för mig, 70 år senare. 
Det mest fantastiska är att Knut och de andra beväringarna överlevde. Och Knut i dag har bilderna från händelsen i sitt album från andra världskriget. 
Det fick bli snuskburken med köttgryta som fältmässigt fick stilla nerverna, när han var soldat någonstans i Sverige. 
Knuts krig rullar vidare på bloggen. 
Det kommer mera.
Skicka en kommentar