fredag 11 november 2011

Örnen har landat-i Lomma!

Det här är Stefan. Honom känner alla i Lomma. Om du har en cykel, vill säga. Vilket de flesta har. Stefan är byns enda cykelhandlare. Numera har han bråda dagar, för Lomma växer så det knakar. I början av november passerades 22 000 boende i kommunen. En ökning med över 500 personer. Bara i år. Så här långt.
För några dagar sedan fick han in en rosti
g klenod som inbytescykel. En Örnen från 1950-talet eller tidigare som tillverkades av Johan Hedbergs Maskinaffär i Malmö. Örnen-ett cykelmärke som för länge sedan gått till cykelrikets sälla jaktmarker.
Namnet fick cykeln i slutet av 1800-talet efter Andrées vätgasballong, Örnen, som så tragiskt kraschade på Arktis packis vid Vitön. Den här våghalsiga expeditionen var på sin tid en världshändelse. Alla inblandade dog.
Egentligen står Stefan alltså och håller i ett märklig minne från en expedition som slutade i en katastrof. I dag är cykeln i sig själv en katastrof. Punkterad, rostig och eländig, men faktiskt inte helt död.Historien lyder:
-Det var en äldre dam som kom hit med cykeln. Maken var död sedan länge och cykeln hade stått i många år i förrådet, berättar Stefan för mig.
Cykeln som behöver en rejäl ansiktslyftning, säljs, så att säga på rot, för
några hundralappar.
-Köparen får själv fixa till den. Det kan vara något för en student i Lund, fortsätter han.
Jag smeker den skrangliga hojen. Tänk om den kunde berätta om alla minnen?
Visserligen har luften gått ur den, men ännu så länge finns det hopp om en ny morgondag för Örnen.
"The Eagle has landed"
Skicka en kommentar