lördag 12 november 2011

Mårten Gås i Lomma: Hur ska ”Gässen på stenen” överleva?

Det här är Anki. Hon är populär ordförande i min brf Skrattmåsen i Lomma. Både Anki och de boende har drabbats av ”Den stora oron”, nämligen:
Hur ska gåsafamiljen överleva?
Nej, det är inte så att någon kommer att plocka gässen, steka och stoppa i sig de rara pippis. Visserligen är det Mårten Gås i Skåne, men någon måtta får det ändå vara.
Jag har tidigare skrivit om de allt mer talrika gässen på stenen. Oron nu gäller överlevnad. Hotet heter snö, is och kyla. Vintern är på väg in över oss. Risker för sprickbildningar i familjen är uppenbar.

Förra vintern såg det, som sagt var, ut som på bilden här ovanför. Redan i mitten av november fick vi den första snön. Ja, sedan fylldes det på och snön låg allt för länge, enligt oss vinterkänsliga Lommabor.
På den tiden bestod gåsafamiljen endast av Herr och Fru Gås. De begravdes snabbt. Tydligen värmde sig paret ordentligt i snömassorna, för när våren kom, poppade det plötsligt upp den ena efter den andra gässlingen. Under sommaren flyttade t o m släktingar in på gråstenen. Det började bli trångt om saligheten.
-Ja, vi får se hur det går i vinter. Det är bekymmersamt, säger Anki till mig som har det perfekta namnet i sammanhanget.
Naturligtvis delar jag hennes oro.
Fattas bara annat.

Skicka en kommentar