måndag 20 september 2010

Valet i Lomma: Dundersuccé för det moderata valfläsket

Nya moderaterna i Lomma smulade sönder allt motstånd i det kommunala valet med toppnoteringen 52 procent. Eftersom moderaterna i Vellinge backade rejält, är nu moderatpartiet i Lomma störst i Skåne. Vad nu det kommer att betyda i framtiden. Socialdemokraterna backade rejält och rasade med över 5 procent till 18,1 procent och förlorade tre mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna har nu åtta medan moderaterna hela 24 mandat.
Snacka om framgångsrikt valfläsk som det moderata kommunalrådet, Anders Berngarn, stod och stekte utanför Hemköp i helgen.

Där ser man vad knaperstekt fläsk kan ställa till med. Centerpartiet försökte kontra med att dela ut krokiga bananer. Ingen succé. Man tappade 0,2 procentenheter. Däremot gick det bättre för Folkpartiets fröpåsar (blåklint). De gick fram 1,6 procent, men det räckte inte till ett nytt mandat, utan man får behålla sina tidigare fem mandat.
Miljöpartiet som jag sällan sett i byn knep ytterligare ett mandat och har nu två.
Det märkliga är Sverigedemokraterna. De ställa upp med en tom lista och fick trots det två mandat i fullmäktige. 503 lommabor röstade på det nya riksdagspartiet.
Frågan är var dom ska finna dessa kompetenta människor som ska ta säte i fullmäktige?
Det ska bli spännande att följa. Här kan man få trolla med knäna.
Socialdemokraterna rasar alltså i Lomma. Det nya oppositionsrådet Lisa Bäck får ett tungt arv efter avgående Karin Lyberg.
Till slut. Jo, om jag fattat saker och ting rätt, så satte valdeltagandet i Lomma nytt svenskt rekord med 89,4 procent.
Det är alltid något att vara stolt över.
Här nedanför kan ni själv kolla in staplarna från Valmyndigheten. Den blåa stapeln slår snart i taket.

Viktig information:
Siffrorna är preliminära och kan modifieras både upp och ner. Tabellen visar Lomma när alla 11 valdistrikt var sammanräknade i natt.
Jag har alltså utgått för läget just då. Sydsvenskan kunde i dagens tidning av pressläggningsskäl endast visa resultat från 5 av de 11 valdistrik i Lomma.
Skicka en kommentar