lördag 1 juli 2023

Kent och Roland köpte segelbåt i Lomma-anfölls av späckhuggare

Kents och Rolands seglats till den grekiska övärlden kunde slutat riktigt illa. 
Illa slutade det ändå. 
För en tid sedan åkte kompisarna från hemmet i Kramfors till Lomma. En dröm skulle förverkligas. Segla från Lomma ner till den sköna grekiska övärlden. 
Möjligen sedan jorden runt. Om planen höll.
I Lomma köpte man en begagnad segelbåt. Deras arbete med packning och annat följdes av vana seglarögon i Lommas småbåtshamn. 
Så gav de sig iväg. 
Utanför den skotska kusten blev det strul med motorn. Hur som helst gick färden efter diverse åtgärder vidare ner mot Gibraltar vid den spanska sydkusten. 
”Plötsligt small det till så att hela fästet till rorkultspiloten flög av och rodret flög åt sidan. Jag tänkte att nu är det starka strömmar, men snart insåg jag att vi hade späckhuggare under båten,” berättar Kent Yrjas till Svenska Dagbladet. 
En flock späckhuggare hade anfallit båten. Det knakade och sprakade i hela båten. 
Det var fara på färde. 
Ett nödrop skickades ut till den Spanska sjöräddningen. Där tog färden slut. 
Segelskutan oduglig.  
Under bara maj månad skedde fler än 20 attacker i sundet, enligt Reuters. I minst tre av fallen har båtarna varit nära på att sjunka. Förra veckan rapporterade brittiska The Guardian  om den första späckhuggarattacken mot en båt i Nordsjön, då en segelbåt nära Shetlandsöarna anfölls. 
Fenomenet förbryllar experterna och det finns flera teorier om varför späckhuggare rammat båtar, skriver Svenska Dagbladet. För kompisarna Kent och Roland blir det nu till flyga hem. Äventyret är slut. 
I alla fall för denna gången. 
Segelskutan nio meter lång Comfort från 1977 från Lomma är kaputt.

 

Inga kommentarer: