fredag 21 juli 2023

Lomma reder ut: Klimatnördarna har tagit sig vatten över huvudet

 

Ta sig vatten över huvudet. Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder det, att man tar på sig en större uppgift än man klarar av. 
Redan i början av maj månad trumpetades det ut. Årets sommar blir hetare och torrare än 2018, skriade klimatnördarna. Genomslaget monumentalt. 
Värst i vanlig ordning SVT. Varning för enorma skogsbränder kommande sommar. Över hela Sverige. Brandmän intervjuades. Livrädda Stockholmarna kom till tals i enkäter. Visst minns vi sommaren 2018. 
Fyra månaders plåga för oss som inte tål den typen av överhettad sommar. Vi åldringar kunde dö av värmen. Därför stannade många av oss inomhus med en fläkt som sällskap. Redan i maj månad. 
Nu skulle det bli samma helvete igen. 
Fram trädde halva SMHI i SVT. Gav tyngd. De gick helt på klimatnördarnas linje. 
Årets sommar 2023 blir lika jobbig för klimatet som 2018. dundrade man på. Nu har vi avverkat mer än halva sommaren. Hur det blev? 
Regn. 
En typisk svensk sommar. 
Jag har i mitt oändligt spännande liv under snart 77 år, upplevt mer av denna variant av sommar än torka och skogsbränder. På rak arm kan jag minnas fyra heta torra somrar, nämligen 1955, 1959, 2018 och delvis 2019. 
En rejäl regnsommar hade vi 1963. 
Tala om att regna bort. 
Nu kör SVT i stället stenhårt med ökentemperaturer från Kalifornien. Medelhavsländerna som alltid är hetare än spisen varje sommar. 
Kompensation.
Naturligtvis. 
Nej, klimatnördarna har tagit sig vatten över huvudet sommaren 2023. 
Andra sidan. 
Vi får se vad augusti har att bjuda på.
Förmodligen mer regn.

 

2 kommentarer:

Johannes sa...

Hej Calle! Juni månad är uppmätt till den varmaste månaden på vår planet sedan mätningarna startade för 174 år sedan. Under dina 77 år på den här planeten hade man ju hoppats att du skulle förstå den komplexa kalkylering som ligger bakom väder. Den extrema hetta som skulle plåga oss enligt meteorologer och nyheter har istället tryckts längre ner i Europa och just nu brinner stora dela, vi (jordinvånare) har drabbats av fler stormar och översvämningar än något annat år. Så bara för att du sitter i Lomma och tycker det är tråkigt med regn och besviken på att väderleken inte stämde kunde du ju använt tiden till att sprida lite bra information på nätet istället... Information som är FAKTA baserad och inte KÄNSLO baserad. Bara en tanke. Ha en skön sommar.

Lite källor som du kan läsa från:
https://www.ncei.noaa.gov/access/monitoring/monthly-report/global/202306
https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-june-2023
https://www.washingtonpost.com/weather/2023/07/08/earth-hottest-years-thousands-climate/

Anonym sa...

Skogen självantänder inte vid 40 grader och inte vid 50 heller. Vad SVT "glömt" att berätta är att man anhållit 11 immigranter på Rhodos, misstänkta för att orsakat bränderna