lördag 21 september 2019

Greta-glöm inte kärnvapenhotet

Effekten av Greta Thunberg skolstrejk för klimatet världen runt gör mig stum. Jag är inte blind. 
Ser på nätet bilder av enorma folkmassor som väller ut över världen i Gretas anda. I Sverige borrar vi hellre i Gretas psykiska tillstånd, än tar åt oss Gretas enorma genomslag, inte minst bland världens barn. 
Bara i New York gick 250 000 människor ut i en jättelik demonstration för Greta och hennes klimatkamp. Skolorna höll stängt under gårdagen i New York. 
I Lomma var det noll som på de flesta platser runt om i Sverige.
 Märkligt. 
Jag frågade mina barnbarn om Gretas kamp gav några spår i deras skolor. ”Inte mycket alls,” fick jag till svar. 
Själv tänker jag väl mer på kärnvapenhotet än klimatet. Ett kärnvapenkrig kan utplåna oss alla på några sekunder, medan klimatet har miljoner år på sig. 
För världens ledande politiker är Gretas kamp perfekt. Deras kärnvapenupprustning kan få pågå i det tysta, medan världens folk skriker om klimatet. 
Inte nog med det. 
Världens ledande underrättelsetjänster pumpar säkert på i smyg bakom denna enorma klimatmanifestation. Så var det tex under Vietnamdemonstrationerna på 1960-talet. Sovjetunionens KGB styrde och ställde bakom kulisserna. Bidrog frikostigt med både pengar, kunskap och uppmuntran. 
Det fick vi reda på 35-40 år senare. 
Det är alltså så det går till. 
Heja Greta, men glöm för allt i världen inte bort kärnvapenhotet. Det dödar på sekunden. Många gånger värre än plast, avgaser och kor som fiser.
Tack för kaffet.

Inga kommentarer: