måndag 17 juni 2019

Invigningen av oljeraffinaderiet stormades av clowner-jag var på plats

När jag kom som tämligen nybakad reporter till Bohuslän 1971, hamnade jag rakt i starten för den svenska miljörörelsen. 
Hösten samma år togs det första spadtaget till vad som skulle bli nordens största oljeraffinaderi vid det naturfagra Brofjorden, norr om Lysekil. 
Protesterna enorma. 
Demonstrationerna otaliga. 
Folk från hela landet slöt upp. 
Den svenska miljörörelsen var född. 
De styrande i Lysekil prioriterade jobben som skulle skapas. Det rörde sig om hundratals. Den vackra och orörda miljön brydde sig ingen om i kommunhuset. 
Protesterna pågick år efter år. Jag skrev närmare 100 artiklar om det kontroversiella bygget och de högljudda protesterna. 
Den 29 maj 1975 var det så tid för invigningen av Scanraff, numera Preemraff. Kungen på plats. Fina folket från hela världen flögs in. 
Pompa och ståt. 
Tut i luren. 
Högstämda tal. 
Vi journalister satt bänkad längst bak. En trist föreställning som sådan tillställningar ofta vill bli. 
En bit in i själva invigningsceremonin, inträffade det som absolut inte fick inträffa. Från ingenstans kom det inrusande på det avspärrade området ett gäng clowner. De skrek och gapade i protest mot hela rasket. 
Det var den svenska miljörörelsen, när den är som mest förbannad. 
Kaos utbröt. 
Kungen såg nervös ut. 
Clownerna greps efter en vild jakt och fördes bort. Allt återgick till det normala. Vi journalister hade fått vårt story.
En story som helt glömts bort 44 år senare.
Själv passade jag på och ta mitt sista dopp i Brofjorden-se bild här nedanför. 
Fotnot 1. Bilden med clownerna på löpsedeln, är en illustration. 
Fotnot 2. Citerar Aftonbladet i dag, måndag. ”Mark- och miljööverdomstolen tar upp fallet med Preems utbyggnad. Därmed är framtiden osäker för oljejätten som vill bygga ut sitt oljeraffinaderi i Lysekil. Över 100 personer och organisationer har protesterat mot Preems planer – som skulle göra företaget till Sveriges största utsläppande av klimatpåverkande gaser.”

Inga kommentarer: