tisdag 26 september 2017

”Mannen med Lommas mest skruvade huvud”

Det var en gång en enkel man. Han levde ett stillsamt liv med hustrun Ingeborg och katten som kallades för just bara Katten. En norsk skogskatt som älskade gå med den alltid enkle mannen ut på kortare promenader. 
Hustrun Ingeborg var nöjd med sitt vitrappade hus med etenittak som ingen vågat tvättat de senaste 40 åren. Ingeborg var också nöjd med sin enkle man som var så enkel att leva med, att någon enklare man än hennes enkle man fanns inte på denna jord. 
Tills en dag när livet plötsligt blev komplicerat. 
Phishing slog till i mannens dator. 
En form av nätfiske för komma åt bankkonto, kreditkortsnummer, lösenord samt annan känslig information. 
Det hela var ytterst smart riggat som en tävling utskickat av Google. 
En tävling med fyra frågor som skulle besvaras inom några sekunder. Klarade du det var vinsten en sprillans ny mobiltelefon för närmare 10 000 kronor. Det enda du fick betala var 10 kronor. 
Den enkle mannen ägde endast en gammal Ericsson som det gick att både ringa ut och ta emot samtal med. 
Det räckte länge. 
Även om ett skrapljud irriterade. 
Den enkle mannen som visserligen var skruvad, sa hustrun, klarade snabbt svara rätt på de fyra frågorna om Googles. Tänka var inget som han annars sysslade med. Så han lämnade ut det som skulle lämnas ut på sitt kreditkort. 
Då skrek Ingeborg: 
”Vad har du gjort. Du ställer oss på bar backe. Jag får åter börja baka finska pinnar hos Per Ståhl. Förstår du inte du blivit lurad? Du har verkligen Lommas mest skruvade huvud” skrek Ingeborg och slet sig i håret. 
Ringde banken som stoppade kreditkortet. 
Lovade skicka över ett nytt inom tre dagar. 
Visserligen var 10 kronor borta från kontot, men det tyckte den enkle mannen var värt priset för lära sig vad phishing innebar. 
Han kände sig genast mycket klokare. 
Sedan gick han ut med katten Katten.

Inga kommentarer: